Osijek
MEĐUNARODNA STUDENTSKA GREEN KONFERENCIJA

Radove prijavilo 450 studenata, teme zanimljive i mladenačke
Objavljeno 18. svibnja, 2018.

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti, u Osijeku je u četvrtak počela 1. Međunarodna studentska GREEN konferencija. Cilj je te dvodnevne manifestacije okupljanjem studenata iz sedam znanstvenih područja (prirodnih, biomedicinskih, zdravstvenih, tehničkih, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti) popularizacija znanosti, razmjena i nadogradnja znanja, primjena smjernica održivog razvoja te ostvarivanje zdravijeg načina života.

Uzevši u obzir velik broj prijavljenih radova, kao i velik odaziv slušatelja, ponajprije studenata, jasno je kako su organizatori - Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Međunarodna federacija za zdravstvenu ekologiju (IFEH) i mreža institucija iz Hrvatske i inozemstva - uspjeli u toj namjeri.

Više od 450 studenta prijavilo je svoje radove koji će biti prezentirani ili kroz usmena predavanja ili posterska priopćenja. Teme su zanimljive, raznolike, mladenačke i oslonjenje na ekološka promišljanja. Primjerice od gospodarenja otpadnim uljem u restoranima, utjecaja buke na čovjeka, mikrobiološke analize izvorske vode na području Papuka do klimatske politike i potrebe za novim prosvjetiteljstvom...

Svečanom se otvorenju konferencije pridružio zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je istaknuo multidisciplinarni pristup području zaštite okoliša, ali i sa zadovoljstvom primijetio kako ovakvi događaji nesumljivo promiču i sam Osijek.

U ime Županije, goste je pozdravio Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine, a konferenciju je otvorila prof. dr. sc. Sanja Vila, prorektorica osječkog Sveučilišta. Uvodno su plenarno predavanje održali Nenad Raos i Zoran Vakula. Predviđen je i studijski obilazak Kopačkog rita. D. Kuštro

Organizatori su se pohvalili kako su dobili i pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

Najčitanije iz rubrike