Osijek
TRŽNICA PUNA BOJA, MIRISA I OKUSA

Jagode i trešnje - ovotjedne kraljice
Objavljeno 18. svibnja, 2018.

Ljubitelji trešanja došli su na svoje jer ovo ukusno sezonsko voće konačno je stiglo na osječku tržnicu! Uobičajeno, cijena prvih trešanja nešto je viša nego što bismo željeli, no onaj tko voli male slatke trešnje koje ne traju dugo, lako će za kilogram izdvojiti 20 kuna. Učinila je to i umirovljenica Dunja, koja kaže da je kupila dva kilograma, od kojih će nešto manje od polovice utrošiti za kolač koji obično pravi s višnjama. Ipak, sezonu trešanja koristi da ovo voće osim u izvornom obliku priprema i ispečeno u kolaču.

- Trešnje daju sladak okus ovom kolaču koji se priprema za doslovce 10-ak minuta. Potrebna su tri jaja, pola šalice ulja, jedan jogurt, šalica šećera, vrećica praška za pecivo i dvije šalice brašna. Dobije se smjesa koja se potom izlije u tepsiju. Najprije stavim polovicu smjese i potom trešnje, a onda dodam ostatak te gore također pobacam trešnje. Kolač pečem na 180 stupnjeva oko pola sata – kaže naša sugrađanka.

Uz trešnje, u ponudi su na tržnici i jagode po 20 kuna za kilogram, a velik je i izbor raznog povrća. M. Mihelić

Zeleni četvrtak: Tjestenina s medvjeđim lukom, čokoladom...

Rijetko kad posjetitelji na tržnici pokupuju sve što se prezentira na Zelenom četvrtku, no to su učinili jučer na prezentaciji domaće tjestenine koju je predstavila Mirela Horvatović. Ne čudi, jer je u ponudi bila tjestenina od koprive, špinata, medvjeđeg luka, mljevene ljute paprike, chia sjemenki, pa čak i od čokolade!

- Ljudi vole nove okuse i oduševljeni su raznim vrstama tjestenina koju prodajem tri dana u tjednu na tržnicit – prokomentirala je Horvatović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike