Svijet
NOVA MIGRANTSKA RUTA

Stroža kontrola granice BiH prema Srbiji i Crnoj Gori
Objavljeno 18. svibnja, 2018.

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić najavio je u četvrtak kako će Graničnoj policiji te zemlje biti upućena pojačanja s ciljem potpunog osiguranja granice sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi se spriječio ulazak migranata mimo službenih graničnih prijelaza.

"Mi ćemo zaustaviti protok migranata na svakom dijelu BiH koji nije službeni granični prijelaz sa Srbijom i Crnom Gorom", kazao je Zvizdić na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH održanoj u Sarajevu.

Odgovarajući na zastupničko pitanje što vlasti poduzimaju kako bi kontrolirale migrantsku krizu, Zvizdić je kazao kako je već usvojen plan hitnih mjera koji podrazumijeva upućivanje pojačanja Graničnoj policiji. Manjak od oko 500 graničara trebali bi popuniti pripadnici drugih policijskih agencija u BiH, a zadaća će im biti zapriječiti lokacije na kojima migranti ulaze u BiH u nastojanju da zaobiđu kontrole na zakonitim prijelazima.

Zvizdić je kazao kako su u ovom trenutku aktualne tri rute kojima migranti, među kojima je oko 30 posto onih iz Sirije, ilegalno ulaze u BiH. Dvije su iz smjera Srbije i vode k Bijeljini, odnosno Višegradu i Zvorniku te dalje k Sarajevu i Bihaću. Iz Crne Gore je aktualna migrantska ruta koja vodi k Trebinju. Zvizdić je najavio kako će svi migranti koji u BiH pokušaju ući preko službenih prijelaza biti evidentirani i upućeni u azilantske centre. Istaknuo je kako neće biti dopušteno postojanje "divljih" šatorskih naselja kakva su niknula u Sarajevu, Bihaću i Velikoj Kladuši, a za smještaj migranata stvorit će se pristojni uvjeti u posebnim azilantskim centrima, čije će opremanje financirati Europska unija i međunarodne organizacije poput UNHCR-a.

"Za to nam je potrebno oko 20 milijuna eura, a međunarodna zajednica najavila je kako će nam u tome pomoći", kazao je Zvizdić najavljujući kako će vlasti BiH zadržati humani odnos prema migrantima, no istodobno će učiniti sve što je nužno kako bi se održala sigurnost u zemlji.H

Diplomatske note

Zvizdić je upozorio kako je jasno da se migrantski centri u Srbiji i Crnoj Gori postupno prazne, a migranti u manjim ili većim skupinama idu k BiH. Stoga će Vijeće ministara BiH poslati odgovarajuće note vladama u Beogradu i Podgorici, dok se s Hrvatskom planira uspostaviti dodatna suradnja kako bi se kontroliralo kretanje migranata jer je jasno da je njihovo odredište Europska unija.

Izbjegličke rute vode iz Srbije ka Bijeljini, Višegradu i Zvorniku a iz Crne Gore migranti dolaze preko Trebinja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike