Regija
OŠ NIKOLE ANDRIĆA ČEKA OBNOVU

Vukovarci još čekaju da Sabor usvoji izmjene zakona
Objavljeno 18. svibnja, 2018.
Obnova ne može početi prije saborske procedure, a da će se to dogoditi prije ljetne stanke još je samo pretpostavka

VUKOVAR - Da će obnova OŠ Nikole Andrića, jedine neobnovljene školske zgrade u Vukovaru, započeti uskoro najavljivano je više puta. No uvijek se početku obnove ispriječio neki problem te se pokazalo kako su sve najave bile samo prazne riječi. Slična je najava prispjela i prošloga tjedna, kada je javnosti objavljeno da je Vlada RH usvojila Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, prema kojemu država može obnavljati lokalne škole. Tom je prigodom gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjetio da je potrebnih 15 milijuna kuna već osigurano u proračunu te samo treba pričekati da zakonske izmjene prođu saborsku proceduru.

- Vjerujem kako će obnova krenuti sukladno najavljenome, tijekom ove godine. Tvrdili smo kako će Grad Vukovar naći način da radovi započnu i da nećemo dopustiti da učenici i nastavnici obavljaju svoje dužnosti u dosadašnjim neprimjerenim uvjetima - rekao je Penava i dodao kako se i na ovom primjeru pokazuje da je suradnja gradskih vlasti s Vladom RH na zavidnoj razini.

Nenad Bučko, čelnik Vukovarsko-srijemskog HNS-a, u subotu je na konferenciji za novinare pohvalio rad ministrice Blaženke Divjak vezano uz angažman oko obnove škole.

- Dvadeset dvije godine ni jedan ministar ni iz jedne vlade nije riješio taj problem i drago mi je što smo u Vladi RH upravo zbog OŠ Nikole Andrića, jer je ministrica Divjak uvrstila potrebna sredstva za obnovu u proračun. Kad zakonske izmjene prođu Sabor, imat ćemo sve preduvjete da obnova započne - naveo je Bučko.

Naizgled sve kazuje kako će problem konačno biti riješen, no oni koji su bolje upoznati s nizom sličnih prethodnih optimističnih najava, s pravom su oprezni. Jasno je kako obnova ne može početi prije nego što zakonske izmjene prođu saborsku proceduru, a da će se to dogoditi prije ljetne stanke u ovom je trenutku još uvijek samo pretpostavka i plod lijepih želja. Oprezna je i ravnateljica škole Josipa Kotromanović Sauka, koja je novinarima izjavila kako u školi s nestrpljenjem iščekuju kada će doći do razmatranja toga zakona u Hrvatskom saboru.

Pojašnjenje kako je novac osiguran, a čeka se, eto, samo da Sabor usvoji izmjene zakona, prvi je put izgovoreno još u studenome prošle godine, no ni sedam mjeseci poslije, osim “nadamo se kako će to biti prije ljetne stanke”, preciznijih informacija nema. Učenicima, nastavnicima, zaposlenicima škole i roditeljima učenika stoga preostaje nadati se kako će Sabor doista usvojiti nužne zakonske izmjene što prije te da će riječi “potrebno je samo još ovo” konačno zamijeniti konkretan datum početka radova.

Dragana KORPOŠ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike