Mozaik
GUŽVA U 16-ERCU OSJEČKI BEND SLAVI 25 GODINA POSTOJANJA

Zovu nas sa svih strana da nastupimo, pa nikako da objesimo kopačke o klin
Objavljeno 18. svibnja, 2018.
Gosti na koncertu bit će grupa Šank, Mihalička, Koca i Sistematski pregled

Ove subote, 19. svibnja 2018., na jednom od najboljih koncertnih prostora u voljenom Osijeku, kod Školjke, poznati osječki bend Gužva u 16ercu slavi 25. rođendan. Koncert je organiziran u suradnji s Kreativnom agencijom Advertom te uz pokroviteljstvo Grada Osijeka.

Publika svih generacija pod otvorenim nebom moći će “lajati na zvijezde” i iz sveg glasa pjevati “Drvo”, “Žmirenje”, “Voljenje”, “Mene više nema” i mnoge druge hitove, i to sve za samo simboličnih 25 kuna, koliko stoji karta u pretprodaji, ili 40 kuna, koliko je na sam dan koncerta. Karte se mogu kupiti u Barcelona pubu, ili u Clubu Exit.

U povodu koncerta popričali smo s frontmenom Gužve, Igorom Dmitrićem - Mutom.

Zašto je slavljenički koncert baš na ovaj datum?

- Slučajno! (smijeh) Imali smo plan održati koncert 5. svibnja, kao pet puta pet je 25. No, tog je datuma uletio Craft beer festival pa smo odgodili koncert za ovu subotu. Samo nekoliko dana kasnije točno je 25 godina Gužve. Tada smo prvi put nastupili u klubu “Heaven 88” u Zagrebu, i to ne samo mi, nego i bend Kawasaki 3P, koji zato s nama dijeli isti dan obljetnice benda.

Zašto ste odabrali baš lokaciju kod Školjke?

- Isto slučajno! (smijeh). Šalim se, na lokaciji kod Školjke bilo je popularno osječko mjesto za održavanje rock-koncerata, pa smo se i mi odlučili vratiti malo u stare dane.

Što publika može očekivati? Kronološki repertoar od starijih prema novijim pjesmama ili...?

- Svirat ćemo neke stare stvari koje dugo nismo svirali u Osijeku, kao što su “Jessica” i još neke pjesme s prvog albuma. Uz to ćemo svirati i pjesme koje smo svirali dok smo bili demobend, odnosno prije objave prvog albuma. Odlučili smo odsvirati i dvije posve nove pjesme koje još imaju radne nazive: “Bez oružja” i “La comedia”.

Hoće li biti gostiju na koncertu?

- Gosti su naši dragi prijatelji iz Zagreba grupa Šank. Oni su nam bili gosti i na proslavi 20. rođendana, a i mi smo njima nastupili na njihovom rođendanu u Zagrebu. Uz njih gost nam je Mihalička, jer ako njega ne stavimo u program, baksuzirat' ćemo si koncert (smijeh). Htjeli smo da to bude osječka priča i da nam nastupe kolege iz osječkih bendova, ali mnogo ih je zauzeto za vikend. Tako da će nam gost biti Tin Kovačić - Koca iz Debelog precjednika, koji će sa mnom otpjevati nekoliko pjesama Gužve. Da ne bude da smo zaboravili klince, gostuje nam i mladi osječki bend Sistematski pregled.

Što najviše pamtiš iz 25 godina karijere Gužve?

- Uvijek mi je upečatljivo kada negdje nastupamo prvi put, recimo prvi nastup u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Podgorici... Pamtim sva snimanja albuma, jer je to druženje. Naše prvo snimanje, ono albuma “Čir na 12-ercu”, bilo je u Bedekovčini, u Zagorju. To rado pamtim jer smo bili u dvorcu koji je izgledao kao da je u njemu tada živio grof Drakula. To mi se urezalo u pamćenje, jer smo bili još mladi i bilo je nezaboravno, a sreli smo u tom studiju neke slavne glazbenike. Sjećam se da je Rundek dolazio, a taman je te godine osvojio neke Porine... Drugi album snimali smo u Kragujevcu, u doba kada još nitko nije išao tamo. Sada nam je također super otkako snimamo u Novom Sadu, i tamo se lijepo družimo. Pamtimo, naravno, i neke pojedine koncerte, kao recimo taj naš jubilej, 20. rođendan, koji smo slavili koncertom u Kazamatu. Lijevala je kiša i paralelno se u gradu održavalo nekoliko besplatnih koncerata, ali naša publika je bila mnogobrojna. Pamtim i koncerte s KUD Idijotima po Zagrebu i obali... Gotovo pa sam zaboravio da smo nastupili i u Dublinu!

Postoji li nešto što niste ostvarili, a voljeli biste?

- Volio bih da jednom nešto snimimo s Atheist Rapom, neku pjesmu, suradnju... Mnogo se družimo i bilo bi lijepo snimiti pjesmu. Trebali smo i s Tram11 izbaciti jednu pjesmu zajedno, još u doba Crnog mačka. Često se događalo kad s nekim nastupamo negdje, dogovaramo suradnju, čak i s onima koji ne sviraju punk.

Kad možemo očekivati novi spot?

- Trebali bismo izbaciti spot za novu pjesmu “La comedia” početkom lipnja, prije nego što počne Svjetsko prvenstvo u nogometu. To se sad kuha i to bismo napravili s jednim osječkim youtuberom koji se zove Malajski Tapir. Njemu je na pamet pala ta ideja pa nam se javio i smislili smo koncept. Moguće je da ćemo u spotu iskoristiti dio live izvedbe pjesme na koncertu koji će biti u subotu.

Kad će izići novi album Gužve?

- Ako sve prođe s ovim spotom ovako kako smo osmislili i ako snimimo još tri pjesme koje imam gotove, onda bismo najesen izdali četvrti singl “Bez oružja”. Imamo mnogo posla, nastupamo na mnogo festivala ovog ljeta. Moja je želja da probamo objaviti album do kraja ove godine.

Na kojim vas sve festivalima može vidjeti publika?

- Nastupamo na Ferragosto Jamu, na RockLive Festivalu u Koprivnici, na festivalu u Bačkoj Palanci, u Benkovcu... Zovu nas sa svih strana da nastupimo, pa nikako da objesimo kopačke o klin (smijeh).

Tanja KVORKA
 

album

NADAMO SE OBJAVITI GA DO KRAJA GODINE

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

77. FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Otkriven program i 19 filmskih naslova u utrci za Zlatnu palmu

2

UOČI 71. ZAGREBAČKOG FESTIVALA

Mia i Doris predstavile
spot za “Uzalud ti sve”

3

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre
najbolji je način da čuvamo
svoju folklornu tradiciju