Kultura
UVOD U MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Arheološku baštinu inovativnije treba predstavljati javnosti
Objavljeno 18. svibnja, 2018.

Uvodna aktivnost u Međunarodni dan muzeja (koji se diljem svijeta obilježava 18. svibnja) bila je u novoobnovljenom Arheološkom muzeju jučer otvorena gostujuća izložba “Zaštitna arheološka istraživanja Ruščica – Glogove – Praulje” Gradskog muzeja Nova Gradiška, koja se može pogledati do 10. lipnja. Jedna od triju autorica, dr. sc. Marija Mihaljević, nije krila zadovoljstvo što je upravo Međunarodni dan muzeja prigoda za otvorenje, posebice što je upravo taj, za muzealce itekako značajan dan, pomalo zapostavljen u odnosu na Noć muzeja, marketinški vrlo razvikanu manifestaciju.

Lokalitet Ruščica – Glogove – Praulje smješten je u luci Slavonski Brod, gdje ima više nalazišta, a ekipa je arheologa u srpnju i kolovozu 2015. istražila površinu od oko 46.000 četvornih metara, a otkriveno je ukupno 1726 stratigrafskih jedinica.

- Uglavnom smo istažili naselje iz razdoblja druge polovine 4. tisućljeća pr. Krista, dijelove naselja eneolitičke badenske kulture. Otkrili smo objekte, uglavnom jamske, pokretni inventar koji u zemlji uglavnom ne propada, kalupe (što svjedoči o njihovoj metalurgiji) te uporabnim predmetima iz svakodnevnog života - naglasila je dr. sc. Mihaljević, koja izložbu autorski ostvaruje s Danimirkom Podunavac i Marinom Matković Vrban.

Na izložbi je prikazan dio restaurirane građe, koja će dijelom rasvijetliti način života toga doba. Tim je istraživanjem zahvaćena periferija naselja, dok su ostale partnerske institucije istražile ostatak. Otkrili su muzealci iz Nove Gradiške i naselja koja pripadaju razdoblju lasinjske kulture.

Baštinska se građa, smatra dr. sc. Marija Mihaljević, treba predstavljati na što inovativnije načine, kako bi zaživjela, jer predstavlja bogato nasljeđe Hrvatske.

- Gdje god počnete kopati, nešto ćete pronaći - upozorava jedna od autorica. N. Vekić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike