Regija
U SLAVONSKIM ŠUMAMA

Počeo “lov” na vrganje
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

ORAHOVICA - U slavonskim šumama nešto ranije nego obično krenula je potraga za najomiljenijom gljivom - vrganjem. U šumama oko Orahovice pojavili su se ranije nego obično, jer inače prvi proljetni izrastu krajem svibnja ili početkom lipnja, a ovaj put već su ugledali svjetlo dana sredinom travnja. Sve je još čudnije s obzirom na to da su počeli rasti usred sušnog razdoblja.

- Vrganjima zapravo odgovara sparina, no i sama sam se iznenadila kada sam ih pronašla u suhom lišću. I ono što je najvažnije, u proljeće ih obično napadnu crvi, no ovaj put su prekrasni, mladi i zdravi. Užitak ih je pronaći takve – kaže ljubiteljica vrganja Suzana Grgurić. Vladimir Grabovac također je redovan u šumi.

- Sparine su bile velike pa smo očekivali malo kiše i bili sigurni da će onda krenuti. Ali, eto, iznenadili su nas, moram priznati. Sada je palo malo kiše i dalje ih ima, a siguran sam da će ih biti još više. Moje mišljenje je da su onaj veliki snijeg i vlaga dobro natopili zemlju i sada kada je došla ova sparina i suša, vrganjima je to idealno – dodaje Grabovac koji redovno sa sinom Franom ide u potragu u šumi. V.G.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike