Novosti
FILMSKO UHIĆENJE U OSIJEKU

Čepinčanin osumnjičen za palež vikendice Radovana Ortynskog
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Baković je uhićen u kafiću u Radićevoj ulici u Osijeku, a uz njega je osumnjičeno još šest osoba

Protiv Čepinčanina Dragana Bakovića (48) zvanog Bambur i još šest osoba Uskok je pokrenuo istragu zbog sumnje u sudjelovanje u paljenju vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču 1. travnja prošle godine.

Nakon višemjesečne istrage koja je provedena pod kodnim imenom “Lignja” policija je u utorak na području Osijeka, Zagreba i Rijeke uhitila šest osoba, a jedna je osoba nedostupna. Čepinčanin je uhićen u utorak oko 16.30 sati dok je bio u kafiću Tivoli u Ulici Stjepana Radića u Osijeku, samo nekoliko stotina metara od Policijske uprave osječko-baranjske.

Pripadnici Interventne jedinice policije iskočili su iz vozila i munjevito svladali Bakovića kojeg su odveli kombijem. Gosti kafića i građani koji su se zatekli u blizini ostali su šokirani brzinom akcije.

- Okružili su muškarca, svladali ga i odveli. Sve je bilo gotovo u nepune tri minute. Mnogi se gosti nisu ni snašli, a uhićeni je već bio u policijskom kombiju. Kako su specijalci došli, tako su i otišli, kao da se ništa nije dogodilo - ispričao nam je očevidac nesvakidašnjeg uhićenja u Osijeku.

Uskok sumnjiči 48-godišnjaka da je od siječnja prošle do svibnja ove godine na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine te Njemačke povezao u zajedničko djelovanje 52-godišnjaka, 31-godišnjakinju i 40-godišnjaka te još dvije nepoznate osobe kako bi zapalili vikendicu Radovana Ortynskog, ali i da bi poslije skrili suučesnika koji je ozlijeđen u podmetanju požara.

Da bi realizirali svoj plan, 48-godišnjak je dogovorio s 52-godišnjakom i 31-godišnjakinjom da zapale vikendicu s dvije još nepoznate osobe, a 40-godišnjak je 48-godišnjaka trebao izvijestiti je li sve proteklo prema planu.

Tako su 52-godišnjak, 31-godišnjakinja i još dvoje pomagača 1. travnja došli do vikendice, provalili balkonska vrata u prizemlju i na katu kuće polili prostorije zapaljivom tekućinom. Međutim, nije im sve išlo prema planu jer je došlo do eksplozije i požara u kojemu je 52-godišnjak zadobio opekline ruku i lica uz obilno krvarenje. Da bi ga evakuirali s otoka Brača te kasnije prebacili u Bosnu i Hercegovinu, gdje su ga skrivali i liječili, 48-godišnjak je povezao drugog 52-godišnjaka, 48-godišnjaka te 29-godišnjaka koji su sudjelovali kako u evakuiranju, tako i u skrivanju ozlijeđenog te financiranju njegovog liječenja u Bosni i Hercegovini, gdje je bio sve do siječnja ove godine kada je otišao u Njemačku da bi pobjegao hrvatskim vlastima. Potrebnu pomoć za njegov boravak u Njemačkoj pružili su mu spomenuti drugi 48-godišnjak i 29-godišnjak.

Podsjetimo, nakon požara u kojemu je izgorjelo prizemlje vikendice vatrogasci i policija su na zgarištu pronašli kanistar s ostatcima benzina i tragovima krvi. Šteta se procjenjuje na oko 200.000 kuna. Radovan Ortynski bio je na čelu Državnog odvjetništva od 2001. godine, a nakon 14 mjeseci dao je ostavku i sada je u mirovini. Istraživao je tzv. zločinačku organizaciju još dok je bio istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu, no optužba za organiziranu skupinu je odbačena.

U utorak uhićena šestorka te sedmi koji je u bijegu sumnjiče se zbog zločinačkog udruživanja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.

Sandra LACIĆ
PRESUDA ZBOG PREMLAĆIVANJA

Ime Dragana Bakovića zvanog Bambur nekoliko se puta proteklih godina pojavljivalo u policijskim i sudskim izvješćima. Zbog premlaćivanja ugostitelja Dalibora Brajdića 2009. godine u Cocktail baru u Tvrđi, Baković je na suđenju na Županijskom sudu Osijek, koje je zbog odluka Vrhovnog suda ponavljano još dva puta, osuđen na tri godine i dva mjeseca zatvora. U kaznu mu je bio uračunat pritvor u kojemu je bio 11 mjeseci. Nakon što je trebao odslužiti ostatak kazne Čepinčanin je pobjegao u BiH gdje je nakon raspisivanja tjeralice uhićen. U tamošnjem zatvoru odlužio je ostatak kazne zbog teškog premlaćivanja. U pritvoru je Baković bio i krajem 90-ih zbog sumnji za reketarenje i ucjenu, no kako nije ništa dokazano, pušten je na slobodu. Kuća mu je također pretraživana i 2013. u sklopu Uskokove akcije u povodu istraživanja curenja povjerljivih informacija iz policije i davanja mita.