Sport
DOPING AFERA

Šojat pozitivna na testosteron
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

Najbolja hrvatska dizačica utega Tea Šojat nalazi se u najneugodnijoj situaciji za svakog sportaša. Naime, Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) u travnju je primio obavijest o nepovoljnom laboratorijskom nalazu A uzorka urina dizačice osječke Slavonije kod koje je pronađen testosteron i metaboliti testosterona, zbog čega je privremeno suspendirana. HZTA u priopćenju navodi da je riječ o egzogenim anaboličkim androgenim steroidima koji su na popisu zabranjenih sredstava 2018. godine, a kako Šojat u određenom roku nije zatražila analizu B uzorka, određena joj je suspenzija. Ona ostaje na snazi do završne revizije nepovoljnog laboratorijskog nalaza ili do objave pisane odluke Stegovnog vijeća HZTA-a.

Testiranje je navodno obavljeno 22. veljače, izvan natjecanja. Nešto kasnije osječka dizačica nastupila je i na Europskom prvenstvu, očito nesvjesna da u svom organizmu ima nedopuštena sredstva. Kontaktirali smo Šojat, koja s obzirom na situaciju koja ju je zadesila nije bila raspoložena za izjave, stoga je poslala priopćenje, koje prenosimo u cijelosti.

- Nikada nisam svjesno i namjerno uzela bilo kakvo nedopušteno sredstvo, odnosno zabranjenu tvar kojom bih utjecala na svoje sportske rezultate i uspjehe. Kao profesionalna sportašica i osoba koja nema saznanja o medicini i farmakologiji, nisam znala niti sam mogla znati da se u mome organizmu nalazi nedopuštena supstanca, niti imam saznanja kako se ona uopće pojavila u mom organizmu - kaže Tea Šojat u svom priopćenju, pred kojom je najteža borba u sportskoj karijeri.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku