Novosti
JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ ZAUSTAVLJEN NA DESET MINUTA:

Ako nas ne poslušaju, zaustavit ćemo promet u cijeloj Hrvatskoj
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

U četiri grada - Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu, u srijedu u podne na deset je minuta stao javni gradski prijevoz. Razlog je prosvjeda, kako je poručio predsjednik Udruge sindikata vozača i prijevoznog osoblja Hrvatske Anto Jelić, nezadovoljstvo najavom Vlade o ukidanju beneficiranog radnog staža, ali i produljenju dobi odlaska u mirovinu na 67 godina. Predstavnik Sindikata osječkog GPP-a Miljenko Benc rekao je kako su tramvaji zaustavljeni tek simbolično, kako se ne bi morao nadoknađivati vozni red.

- Imamo informaciju da nam se ipak neće oduzimati beneficirani radni staž i dobro je da je ova akcija urodila plodom. Vodili smo računa o tomu da tijekom zastoja ne smetamo drugim vozilima u prometu pa smo stajali na stajalištima. Ministar Marko Pavić dao je obećanje, no vjerujem li Vladi u cijelosti - baš i ne. Izigrali su nas puno puta, a ovo je možda situacija u kojoj se gasi požar - komentirao je Benc.

Nakon što je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio kako ukidanja beneficiranog staža za tu struku neće biti, Udruga sindikata vozača i prijevoznog osoblja zatražila je s njim sastanak. Jelić je poručio kako očekuje da će do tog sastanka doći u roku od mjesec dana, a nakon toga će, ne udovolji li se zahtjevima, zaustaviti javni promet u cijeloj Hrvatskoj.

Potpora prosvjedu stigla je i od Sindikata Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba te Sindikata vatrogasaca grada Zagreba. Također, Zoran Maršić, predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske, poručio je da će, ukine li im se staž s povećanim trajanjem za određena radna mjesta, zaustaviti gradski, ali i željeznički prijevoz. M.Mihelić/H

MINISTROVO OBEĆANJE

Ministar rada Marko Pavić rekao je u srijedu da je cilj prijedloga novoga zakona o beneficiranom radnom stažu prilagodba zakona potrebama i radnim mjestima 21. stoljeća, pri čemu se neće ukidati beneficirani staž za mnoga zanimanja, među kojima ni za ona u javnom prijevozu. Na pitanje moraju li uvijek radnici izlaziti na prosvjede da bi Ministarstvo očuvalo njihova prava, ministar nije odgovorio.

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana