Osijek
UZ SVJETSKI DAN HIPERTENZIJE

Dođite izmjeriti tlak
na Trg A. Starčevića!
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Medicinski fakultet Osijek, Hrvatsko društvo fiziologa i Hrvatska agencija za hranu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za hipertenziju, organiziraju obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije u četvrtak (17. svibnja) na Trgu Ante Starčevića u Osijeku od 12 do 14 sati. Organizatori pozivaju sugrađane da dođu izmjeriti vrijednosti svojeg krvnog tlaka i uzmu informativne brošure.

“Povišen arterijski tlak danas se s opravdanjem naziva svjetskim ubojicom broj 1, jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Uz to je glavni čimbenik rizika za moždani udar i kroničnu bubrežnu bolest. Prevalencija hipertenzije u Hrvatskoj vrlo je visoka i iznosi čak 37 posto, što znači da svaki treći odrasli stanovnik ima vrijednosti arterijskoga tlaka > 140/90 mmHg. Na žalost, prema najnovijim podatcima, nema naznaka smanjivanja učestalosti i na karti svijeta dio u kojemu se nalazi naša domovina označen je crveno – trend je nepromijenjen, pa čak s tendencijom porasta. Zabrinjava što je učestalost hipertenzije u porastu kod djece i mladih. Prema posljednjim podatcima, velik je broj oboljelih od hipertenzije, njih više od 60 posto, liječen, ili bar dobiva preporuke i recepte za antihipertenzivne lijekove, ali kontrola tlaka postignuta je u njih samo dvadesetak posto. To znači da liječenje nije provedeno na pravi način, a uzrok tome je nedovoljno poznavanje važnosti redovitog uzimanja antihipertenzivne terapije i promjena stila života”, navodi prof. dr. sc. Ines Drenjančević, dr. med., dopredsjednica Hrvatskog društva za hipertenziju.

Akcija je dio široke akcije u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Slavonskom Brodu i Rijeci, gdje će se tijekom svibnja organizirati mjerenja arterijskoga tlaka, ali i drugih čimbenika koji također čine arterijsku hipertenziju i pridonose riziku – tjelesne mase, opsega struka, šećera u krvi, masnoća i mokraćne kiseline. Uz liječnike, bit će uključene medicinske sestre, studenti medicine u Zagrebu, Osijeku i Splitu, učenice srednjih medicinskih škola, ljekarnici i udruge bolesnika.

- Bolje je spriječiti, nego liječiti, a dobro je na vrijeme početi liječiti! - poručuju organizatori. I. R. G.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike