Svijet
OTKAZALI MU SVI MOTORI

Neobična havarija slovenskog broda Triglav na Siciliji
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Brod je prije osam godina kupljen u Rusiji, a u Sredozemlju je trebao sudjelovati u misiji suzbijanja krijumčarenja ljudi

Havarija svih motora patrolnog broda Triglav slovenske vojske koji je sudjelovao u međunarodnoj misiji suzbijanja ilegalnog krijumčarenja ljudi u Sredozemlju, izaziva nedoumice kod slovenskih vojnih i civilnih stručnjaka. Višenamjenski ratni brod klase Svetljak, kupljen prije osam godina u Rusiji, upućen je krajem travnja u misiju 'Sophia', ali mu se već na putu prema Italiji najprije pokvario jedan motor, a kasnije u vodama oko Sicilije i ostala dva.

Za popravak će prema informaciji glasnogovornika slovenske vojske biti potrebno najmanje sedam dana, dok ne dođu rezervni dijelovi. Kako je javio slovenski radio, brod je privezan na pristaništu na Siciliji gdje se popravljaju kvarovi i čekaju dijelovi. Navodno je glavni problem u brtvama za glave motora, jer su stare otkazale, a novih nema na zalihi pa su naručene od proizvođača.

Vojni stručnjaci u slovenskoj vojsci otklanjaju primjedbe da je Triglav star i neprimjeren za sudjelovanje u većim operacijama i tvrde da može ploviti još 20-ak godina. Ipak, priznaju da je otkazivanje svih triju motora čudno i neuobičajeno. Profesor Peter Vidmar s Fakulteta za promet i pomorstvo rekao je da je neuobičajeno da sva tri motora, glavni i pomoćni, otkažu. Više je pretpostavki kako se to moglo dogoditi, primjerice da prijašnji servisi motora nisu bili napravljeni kako treba.

- To su MTU motori, u pomorstvu vrlo poznati i kvalitetni. Vrlo je neuobičajeno da otkažu odjednom i na takav način. Moglo bi se dogoditi da otkaže jedan, ali u tom bi slučaju ostala dva normalno bi radila, a brod bi bio u pogonu - kazao je Vidmar. Umirovljeni kontradmiral Renato Petrič sumnja da se radi o propustima prilikom redovnog održavanja.

- Ako je problem doista u brtvama glave motora, onda nije upitno redovno održavanje broda, jer se ti elementi mijenjaju samo kod većih popravaka, što Triglav do sada nije trebao - kazao je Petrič. Na upit novinara je li ta situacija s kvarom svih motora sramota za Sloveniju, kontraadmiral je odgovorio: “Ako Nijemce nije sram što im nije u pogonu njihovih šest podmornica, onda se ni mi ne smijemo stidjeti takve tehničke pogreške”.

Brod Triglav, kupljen u Rusiji, trebao je sudjelovati u misiji “Sophia”

Najčitanije iz rubrike