Mozaik
MICHELINOVI KUHARI U VUKOVARU

Važno je sačuvati autentičnost
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Hrvatska i francuska gastronomija imaju mnogo zajedničkog: Mediteran, ali i želju da zaštitimo autohtone proizvode

Hrvatska turistička zajednica organizirala je u vukovarskom hotelu Lav, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom, radionicu “Hrvatska 365 Gourmet”.

Više od 40 sudionika s područja Slavonije i Baranje imalo je priliku poslušati zanimljiva predavanja koja su održali Lionel Levy i Frank Renimel, vrhunski chefovi Michelina. Lionel Levy, chef u hotelu InterContinental u Marseilleu, izjavio je kako je u Hrvatsku došao da bi promovirao značaj lokalne kuhinje, ali i pokazao ono što radi u Marseilleu.

- Hrvatska i Francuska imaju mnogo zajedničkoga što se tiče gastronomije, prije svega veže nas Mediteran, ali i želja da zaštitimo autohtone proizvode. Vukovar je prekrasan kontinentalni grad, a riječna riba očito je važan dio kulinarske tradicije - rekao je Levy, koji je u sklopu radionice održao predavanje na temu inovacija u tradicionalnim receptima.

Uloga medija

Frank Renimel, dugogodišnji chef restorana u Toulouseu, naglasio je kako je u Hrvatskoj otkrio gastronomsku kulturu koja je vezana uz tradiciju te dodao kako je iznimno važno sačuvati autentičnost.

- Nemjerljiva je uloga medija koji trebaju podržavati usmjerenost na lokalne proizvode. U gastronomiji je nužno kontinuirano educiranje. Naravno da je priznanje vodiča Michelina svakomu od nas važno, no ne treba raditi samo da bi se bilo u prestižnim vodičima, nego da bi se ponajprije zadovoljilo goste. Odličan kuhar mora imati goleme emocije prema poslu, ali nužno je i da pohađa visoke škole i radi u velikim restoranima kako bi stekao što više tehničkog znanja i iskustva - poručio je Renimel.

Promoviranje Slavonije

Brend menadžerica Elena Schipani, koja se u Italiji bavi komunikacijom u području hrane i pića, sudionicima radionice pojasnila je značaj komunikacije preko socijalnih medija u svijetu gastronomije i enologije.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić izrazio je zadovoljstvo što je Vukovar dobio priliku biti domaćin radionice posvećene izvrsnosti u enogastronomiji.

- Promocija turizma u Slavoniji i na kontinentu jedan je od ciljeva HTZ-a, a ova je radionica samo jedna od brojnih aktivnosti koje provodimo u cilju promoviranja turističke ponude Slavonije. Uz nadaleko poznatu gostoljubivost i raznovrsnu, bogatu, tradicionalnu i autohtonu enogastronomsku ponudu ona ima sve potrebne resurse za snažan razvoj turizma - poručio je Staničić.

Organizatori su podsjetili kako je serija radionica održana prošle godine u Splitu, Opatiji, Osijeku i Zagrebu, a ove je godine prije Vukovara održana radionica u Puli.

Dragana KORPOŠ

Frank Renimel

chef restorana u Toulouseu

U gastronomiji je nužno kontinuirano educiranje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana