Kultura
38. MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Šest tisuća godina stari arheološki nalazi i virtualna šetnja Tvrđom
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

Međunarodni se dan muzeja ove godine obilježava 38. put, a pod temom “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika”. U manifestaciji će sudjelovati stotinjak muzeja diljem Hrvatske. Redoviti su sudionici i osječka tri muzeja. S obzirom na to da proces službenog razdvajanja Muzeja Slavonije i Arheološkog muzeja Osijek još uvijek nije dovršen, i ove će godine ti muzeji podijeliti aktivnosti, tj. održavat će se na dvije lokacije.

Cilj je ove manifestacije dodatno skrenuti pozornost javnosti, posebice mladih i djece, na vrijednost muzeja i njihovu ulogu u društvu, pa ako treba, naglasio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ravnatelj MSO-a Denis Detling, i revalorizirati ju. Na žalost, svjesni su muzealci da je Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava uvijek 18. svibnja, u sjeni mnogo “mlađe” Noći muzeja (prva je održana 1997., u Hrvatskoj od 2005.), koja se održava posljednjega petka u siječnju, premda su programi svaki put podjednako bogati i za dnevnu i za noćnu svečanost.

Tradicionalno, ulazak na sve programe je besplatan. Program počinje u dopodnevnim satima, a završava u 21 sat, no najviše se toga događa od 18 sati do 21 sat.

Privremeni ravnatelj AMO-a Tomislav Hršak s ponosom je najavio uvodno događanje u Međunarodni dan muzeja, otvorenje gostujuće izložbe Gradskog muzeja Nova Gradiška “Zaštitna arheološka istraživanja Ruščica – Glogove – Praulje”, autorica dr. sc. Marije Mihaljević, Danimirke Podunavac i Marine Matković Vrban. Otvorenje je u četvrtak, 17. svibnja, u podne. Izložba prezentira rezultate zaštitnih arheoloških istraživanja, koje je Gradski muzej Nova Gradiška proveo pod vodstvom dr. sc. Marije Mihaljević u razdoblju srpanj - kolovoz 2015.

Izložba je to koja je prvi put predstavljena upravo za ovogodišnju Noć muzeja, a u Osijeku će, dodao je Hršak, premijerno biti predstavljen prateći katalog.

Živi muzej i virtualna stvarnost, zaigraj se s Kultaktom, zašto volim muzej, talk show - samo je nešto od programa što je izdvojila muzejska pedagoginja Jesenka Ricl. U suradnji sa studentima Odjela za informatologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku, oživjet će povijest. Posjetitelji će moći saznati što su studenti istražili o svakodnevnome životu valpovačkih vlastelina (uz vodstvo od 20 sati do 21 sat), upoznati obitelj koja se krije iza putopisnog bloga Europe With Kids, saznati što za njih znači upoznavanje različitih kultura.

Suradnja s kostimografkinjom Zdenkom Lacinom oživjet će muzejsku povijest, a uz pomoć kostima odjeće svakodnevnog života pobliže upoznati muzealce Vjekoslava Celestina i Danicu Pinterović.

Želite prošetati ulicama barokne Tvrđe? Pravo je rješenje za vas virtualna šetnja. Za djecu i mlade organiziraju dvije radionice, a s članovima Udruge KultAkt izrađivat će rukotvorine. N.Vekić

PETAK I SUBOTA U MLU-U OSIJEK

Europska noć muzeja obilježava se 19. svibnja. Kako je ova godina u kojoj se slavi Europska kulturna baština, ICOM predlaže temu koja naglašava potrebu muzeja da bude otvoren i povezan s društvom prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Muzej likovnih umjetnosti prikazat će svoju hiperpovezanost unutar muzeja i izvan njega, od 10 do 20 sati, uz slobodan ulazak.

Izložbe “Valpovački vlastelini Prandau Normann – likovna baština”, “Linija i ploha” – fotografije Fotokluba Maribor u sklopu manifestacije Slovenija u Slavoniji.

U organizaciji Hrvatskog fotosaveza, od 17. do 20. svibnja održat će se radionice Kamera obscura, kroz koje će polaznici fotografirati nasljeđe obitelji Prandau Normann u Valpovu i Donjem Miholjcu. Projekt se nastavlja u rujnu izložbom fotografija u Art klubu.

Izložba “Proljeće”, dio projekta Muzej u gostima, prikazuje nekoliko djela muzejske zbirke s proljetnim, prirodnim motivima u prostoru Rektorata. MLU je u gradu prisutan i kroz javne skulpture: Sabolićev “Picasso”, Frangešov “Umirući Vojnik” u Parku kralja Držislava, Drinkovićev “Ab ovo” u Donjem gradu...

Edukativna soba – igraonica očekuje svu djecu koja se žele zajedno igrati, crtati te istodobno naučiti nešto novo.

U povodu Europske noći muzeja, 19. svibnja, od 19 sati do 21 sat u dvorištu MLU-a bit će čitanje dijelova romana Josipa Cvenića “Sablasti nad dvorcem”, u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu. Tena Milić i Ana Jurečević, prema redateljskoj pripremi Roberta Raponje, otkrivat će ljepote kulturne baštine interpretacijom književnih tekstova. Predviđeno je stručno vodstvo kustosa Ivana Rotha.

Upoznavanje s palačom Normann na Trgu Ante Starčevića, od 10 do 12 sati te od 18 do 20 sati, uz vodstvo kroz palaču. Palača Normann prvi će put biti otvorena za javnost.

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike