Dome slatki dome
GREEN TALKS PROGRAM

Gradimo li pametno?
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Opća javnost i dalje, nažalost, ne percipira sve dodatne vrijednosti koje energetska obnova i zelena gradnja nude

Gradimo li pametno? Zbog određenih razloga kvaliteta projekata arhitektonske ili građevinske struke u dijelu koji se odnosi na racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu opada, a to je dodatno popraćeno neodgovarajućim izvođenjem samih radova. Što nam novo donosi EPBD direktiva? Koji nas izazovi (barijere) očekuju uvođenjem nZEB standarda? Što Fond ima u planu sufinancirati u ovoj godini (iz ETS sredstava)? Koje projekte iz područja energetske učinkovitosti provodi Grad Zagreb? Kako stanare uvjeriti da krenu u obnovu zgrada? – teme su koje je obuhvatio GREEN TALKS program pod nazivom “BIM-om do energetske učinkovitosti - energetska obnova zgrada i nZEB”, održan u Zagrebu, u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a u okviru Zagrebačkog energetskog tjedna.

GREEN TALKS ponajprije je podržan od Grada Zagreba, člana Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, u ime kojeg je okupljene sudionike pozdravila Melita Borić ispred Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša te time i otvorila program.

Dvije važne institucije podržale su program, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju o temi “nZEB & energetska obnova zgrada kroz EU fondove”, te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, čiji se predstavnik obratio sudionicima temom “Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu”. GREEN TALKS podržali su i Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava, Društvo arhitekata Zagreb, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, udruga Upravitelj te Hrvatska komora arhitekata.

Optimizacija

U ime Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Bojan Milovanović održao je prezentaciju o temi “Fit-to-nZEB & BIM” u kojoj je istaknuo da je optimizacija ključna stavka uspješne realizacije i provedbe - od pravovremenog savjetovanja, optimizacije projektnog rješenja, nadzora, testiranja i informiranja korisnika zgrade sve do monitoringa i eventualne korekcije. Milovanović je istaknuo problematiku upitne kvalitete izvedenih projekata koji se odnose na racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu te navodi da su glavni uzroci problema nedostatak znanja uključenih dionika, nedostatak vremena za međusobnu komunikaciju i koordinaciju te nepoštovanje redoslijeda izvođenja radova. Kao odgovor na navedene probleme predstavio je projekt Net-UBIEP, koji nastoji pridonijeti povećanju energetske učinkovitosti u zgradama promoviranjem korištenja BIM-a tijekom cjelokupnog životnog ciklusa zgrade. Također, istaknuo je i problematiku nedostatka kvalitetnog stručnog građevinskog kadra, što nije problem samo za Hrvatsku već je taj problem prepoznat u jako puno zemalja te osim što predstavlja potencijalan problem glede neadekvatne obnove, time je također usporen i cijeli proces izvođenja radova. Stoga je prezentiran projekt FIT-TO-NZEB, čiji je cilj povećanje kompetencija i vještina građevinskih djelatnika u području obnove postojećih zgrada na razinu G0EZ kroz jedinstvene programe edukacije razvijene od strane konzorcija.

Obnova zgrada

Kao dio GREEN TALKS programa održan je i okrugli stol o temi: “nZEB i obnova zgrada”. Sudionici su prošli širok spektar tema vezan uz nove dopune EPBD direktive te planove Ministarstva i Fonda glede sufinanciranja i problematike koju donosi uvođenje nZEB standarda.Dražen Pomper, u ime udruge Upravitelj, istaknuo je da je ključno utjecati na podizanje svijesti javnosti i stanara o benefitima energetske obnove te da je potrebno puno dobrih primjera iz prakse i s terena jer opća javnost i dalje, nažalost, ne percipira sve dodatne vrijednosti koje energetska obnova i zelena gradnja nude. Ključno je ostvariti integrirani proces u kojem je važno uključiti sve dionike, od nadležnih institucija koje informiraju, educiraju i daju poticaje, izvođača, kvalitetnih radnika, dostupnih tehnologija i znanja jer na kraju ipak želimo osigurati izgrađeni okoliš visoke kvalitete, a to je moguće korištenjem učinkovitog projektiranja u kombinaciji s tehnološkim napretkom na svim razinama.

U dijelu programa pod nazivom ”BIMom do energetske učinkovitosti”, predstavljeni su projekti NetUBIEP, BIMcert i BhENEFIT te je održana prezentacija o temi Istraživanje i razvoj e-burze energetske obnove u zgradarstvu i industriji. J.Kn.

Želi se osigurati izgrađeni okoliš visoke kvalitete

Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna