Dome slatki dome
VRIJEME JE SADNJE

Sklad i ljepota balkonskog cvijeća
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Između biljaka različitih visina treba posaditi biljku koja će služiti kao prijelaz od manje k većoj biljci i obrnuto

Pri odabiru i kupnji sadnica balkonskog cvijeća neka nam osnovno mjerilo ne bude veličina sadnice, već njezino zdravstveno stanje i kompaktnost. Ako su sadnice veće, a pri tome kompaktne, svakako ćemo se prije odlučiti za takve, no i manje, ali zdrave i kompaktne biljke ubrzo će narasti.

Dijelove biljaka koje smo odrezali prikraćivanjem ne moramo baciti. Ako imamo malo pogodnog prostora, možemo ih razmnožiti. Prikratimo ih na nekoliko pupova ili koljenaca na kojima očistimo dio koji ćemo zasaditi u zemlju te ih podrežemo ispod koljenca oštrim nožem. Kako bi lakše i brže potjerale korijen, reznice možemo umočiti i u hormone za ukorjenjivanje, a zatim ih utaknemo u vlažan supstrat za ukorjenjivanje. Takve reznice moramo držati na temperaturi višoj od 15 Celzijevih stupnjeva kako bi nam se za 2-3 tjedna dobro ukorijenile. Svakako ih moramo staviti na svijetlo mjesto, ali tako da budu zaklonjene od izravnog sunca tijekom dana. Višak tako ukorijenjenih reznica, koje više nemamo gdje zasaditi, možemo pokloniti nekom susjedu ili onima koji drže do urednosti svojeg vrta, balkona ili terase.

Različite visine

U kombinaciji pri sadnji moramo gledati sklad, dakle puzajući tapijen i grmoliki bidens nećemo saditi jedan pokraj drugoga, osim u iznimnim slučajevima, jer bi ga bidens svojom bujnošću prekrio. Dakle, između biljaka različitih visina treba posaditi biljku koja će služiti kao prijelaz od manje k većoj biljci i obrnuto. Svakako pri tome moramo misliti na skladnost listova, boja i na količinu potrebne vode za svaku biljku. Tako npr. nećemo saditi vodeniku uz fuksiju ili pelargoniju, jer vodenika traži mnogo vode, pa bi susjedne biljke mogle istruliti.

Zasađene biljke koje smo skladno ukomponirali u primjerene lonce, korita, viseće košare i sl. iznijet ćemo na otvoreni prostor - balkon, terasu ili vrt. Do tada će nam već velik dio prezimljenih i pripremljenih balkonskih cvjetnica naveliko cvjetati.

Za sadnju balkonskog cvijeća možemo koristiti i nagibe oko terasa koje koristimo za sjedenje i odmor. Uz takve terase možemo postaviti i obojiti veće ili manje betonske cijevi ili skupinu njih ili ih jednostavno postaviti na neko primjereno mjesto u vrtu i tako oplemeniti vrt stvarajući cvjetne slapove. Jednako tako za sadnju balkonskog cvijeća možemo koristiti dijelove ili cijele kamenjare.

Pravi položaj

Tako na takvim položajima umjesto cvjetnih slapova možemo imati izuzetno bogato cvatuće cvjetne tepihe. Pokušajte takvo što napraviti sami i nećete se razočarati, a sigurno ćete svojim cvjetnim tepihom privući znatiželjnike i susjede i svima njima pokloniti dio ljepote u kojoj ćete i sami uživati. Prije sadnje odaberimo položaj za pojedine biljke. Tako npr. fuksija traži sjenoviti položaj, premda može ne predugo izdržati i na sunčanom položaju. Polusjenu mogu dobro podnijeti tapieni, bakope, bidensi, pa čak i pelargonije. Dok npr. surfinije i većina ostalih ljetnica koje sadimo traže sunce.J.Kn.

Obojene posude za cvijeće, kao i promjena njihova položaja, daju potpuno nov izgled terase

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike