Novosti
PREGOVORI O EUROPSKOM PRORAČUNU

Sredstva kohezijske politike Hrvatskoj su bitna za javna ulaganja i gospodarski rast
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Hrvatska će u predstojećim pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) inzistirati na tome da se zadrži adekvatno financiranje kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike, a posebno naglašava važnost programa za demografsku revitalizaciju, rekla je u ponedjeljak državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić. U ponedjeljak je, naime, u Bruxellesu na sastanku Vijeća za opće poslove, koje čine ministri za europske poslove zemalja članica, održana prva rasprava o prijedlogu VFO-a za razdoblje 2021. - 2027., koji je Komisija predstavila 2. svibnja, a u utorak je stajalište Republike Hrvatske o kohezijskoj politici nakon 2020. pred Europskim odborom regija predstavila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Hrvatska u ovoj financijskoj perspektivi prvi put ravnopravno sudjeluje u procesu pregovora. Kako ističe Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, o tome koliko su sredstva kohezijske politike važna za Hrvatsku, dovoljno govori postotak javnih ulaganja u razdoblju 2015. - 2017. Naime, procijenjeni udio kohezijske politike u javnim ulaganjima u tom razdoblju u Hrvatskoj iznosi 80 posto, u usporedbi s 8,5 posto na razini EU. Te brojke jasno pokazuju važnost sredstava kohezijske politike za građane Hrvatske, za javna ulaganja, za fiskalnu stabilnost te u konačnici stvaranje gospodarskog rasta i osiguravanje novih radnih mjesta. Stoga će se Hrvatska i dalje snažno zauzimati da se zadrži jednaka financijska omotnica u razdoblju nakon 2020., kako bi hrvatski građani, kao i građani diljem Unije, u svakodnevnom životu osjetili pozitivan doprinos članstva u Europskoj uniji, ističe Ministarstvo.

“Svjesni smo da očuvanje dosadašnje razine financiranja kohezijske politike zahtijeva određene ustupke. Pred nama su intenzivni pregovori vezani uz Višegodišnji financijski okvir i naposljetku postizanje konsenzusa između država članica. Sasvim je jasno da svi ne možemo dobiti sve, ali dobrobit država članica i regija te njihov ravnomjeran razvoj ne smiju izostati”, naglasila je ministrica Žalac nakon sastanka s Europskim odborom regija.

Podsjetimo, Europska komisija predložila je veći Višegodišnji proračunski okvir za razdoblje 2021. - 2027. u odnosu prema sadašnjem proračunskom razdoblju, 2014. - 2020., ali i nešto manje iznose za kohezijsku politiku i poljoprivredu. Predloženo je smanjenje za kohezijsku politiku, iz koje se financiraju manje razvijene regije, od sedam posto, a za poljoprivredu pet posto. Prijedlog VFO-a sada kreće u postupak pregovora, a konačnu odluku moraju donijeti zemlje članice jednoglasno te većina u Europskom parlamentu. D.Pav./H

Gabrijela Žalac

ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU

Sasvim je jasno da svi ne možemo dobiti sve, ali dobrobit država članica i regija te njihov ravnomjeran razvoj ne smiju izostati.

Možda ste propustili...

JAVNA RASPRAVA TRAJE

Izmjene Ovršnog zakona

MINISTAR KUJUNDŽIĆ:

Zakon o pobačaju kasnit će

Najčitanije iz rubrike