Osijek
INOVACIJA OSJEČKOG MATURANTA KOJA ČUVA TRADICIJU

Matej osmislio digitalni sustav za kontrolu i nadzor proizvodnje vina
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Mali i srednji proizvođači vina ciljano su tržište za Winestem (Wine Supervising System) – proizvod zasnovan na ideji Mateja Pleškova, maturanta osječke Elektrotehničke i prometne škole, koja mu je priskrbila visoko drugo mjesto na ovogodišnjem izdanju natjecanja “Ideja godine” u organizaciji portala srednja.hr.

Riječ je o digitalnom sustavu za kontrolu i nadzor proizvodnje vina, koji će vinarima omogućiti kontrolirane uvjete uz očuvanje tradicionalnog pristupa u proizvodnji. Cilj je osigurati 24-satni nadzor, veći stupanj sigurnosti, poboljšanje proizvodnje te pomoć malim i srednjim proizvođačima, kojih je uz Istru, najviše upravo u Baranji.

- Winestem je sustav koji s pomoću senzora prikuplja podatke bitne vinarima – temperatura, vlaga, sastav zraka, ugljikov monoksid – i sve šalje najčešće preko Wi-Fija u aplikaciju kojoj je moguće pristupiti s mobitela, računala, odnosno sa svih uređaja s dostupnim internetom te ih pregledavati od 0 do 24 sata u realnom vremenu. Sustav daje grafički prikaz trenutnog stanja i prijašnjeg stanja koji se mogu uspoređivati, a što je bitno za kontrolu kvalitete vina – objašnjava Matej, učenik 4. razreda automatizacijskog modula tehničara za mehatroniku ističući brojne prednosti za vinare.

- Najveća prednost je upravo ta što vinari ne moraju konstantno fizički i vizualno očitavati sve te parametre s mjernih uređaja. Ovaj sustav vinarima automatski javlja ako dođe do promjene i upozorava ih da se nešto dogodilo, na što oni trebaju reagirati. Na ovaj način imaju veću sigurnost, jer najčešće se zna dogoditi da oni odu iz vinskog podruma, a dogodi se neka promjena kad nisu tamo koja traje satima – ističe Matej. Posebnost sustava je što je vrlo energetski učinkovit i pokreće se na obnovljive izvore energije - napaja se baterijama koje se pune preko malog solarnog panela. Na ideju je došao razmišljajući o završnom radu, a razvijao ju je tri mjeseca.

- Želio sam pronaći sektor u kojemu je manjak automatiziranih procesa – a to je upravo proizvodnja vina, s naglaskom na onu tradicionalnu. Postoje neki sustavi koji su za velike proizvođače, ali ni jedan ne pruža mogućnost vinarima da uz takve sustave koriste svoje podrume i u turističke svrhe, i da uz to imaju kontrolirane uvjete na višem stupnju s pomoću digitalnih uređaja – kaže Matej. Sve je to prepoznala i Vinarija Kusić iz Zmajevca, koja je Mateju ustupila vinski podrum kao mjesto gdje će testirati uređaj, što je naročito u njegovom kasnijem razvoju, kaže, važno.

- Vinar živi u Osijeku, i njemu taj sustav daje mogućnost da ne mora svaki dan putovati u Zmajevac i natrag 70 kilometara, već kada mu sustav kaže da je nužno da ode tamo i ispravi te pogreške – ističe Matej. Njegova ideja u procesu je realizacije - trenutno je u fazi slaganja prototipa i razvoja brenda Winestem, a čitav bi sustav, kaže, trebao biti završen za mjesec dana.

- Za početak bih volio vidjeti kakav će biti odaziv naših vinara, ali poslije su tu i Francuska, Italija i ostale zemlje koje imaju jako razvijen vinski turizam, odnosno vinske ceste – kaže ovaj maturant koji nastavak obrazovanja vidi na studiju Ekonomije.

- Želim povezati tehničko znanje koje sam stekao kroz srednje školovanje s ekonomskim, što bi mi u jednoj kombinaciji u daljnjem poslovanju kasnije više koristilo - zaključuje Matej.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Bojana Štulić, dipl. ing.

mentorica Mateja Pleškova

- Ideja je odlična upravo zbog toga što čuva tradicionalni način proizvodnje i oblik vinskog turizma, kakav postoji kod nas u Baranji ili Istri. Svrha je cijelog njihovog obrazovanja da na kraju sami mogu stvarati i automatizirati neke jednostavnije sustave ili raditi na većim sustavima u programiranju. Ovo je odlična ideja, jer u principu ili imate potpunu automatizaciju, ili dođete pa pogledate što se događa konkretno u proizvodnji vina. Ovdje imate zanimljiv miks, koji bi mogao imati jako dobru komercijalizaciju u kasnijoj fazi.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana