Sport
FINALE EUROPSKE LIGE

Marseille ili Atletico Kome će treće finale biti sretno?
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

U Lyonu se večeras igra prvo klupsko europsko finale sezone, u borbi za naslov pobjednika Europske lige sučelit će se Marseille i Atletico Madrid. Za oba kluba to je treće finale ovog natjecanja (Kupa UEFA ili Europske lige), no Francuzi su u prethodna dva (1999., 2004.) oba puta bili poraženi, a Madriđani su (2010., 2012.) oba puta slavili.

Uspješna “misija” prvog osvajanja trofeja u ovom natjecanju za Marseille značila bi i sigurno igranje Lige prvaka sljedeće sezone, s obzirom da to kroz nacionalno prvenstvo još nije ostvario. Također, postao bi i prvi francuski klub koji je podigao najteži UEFA-in trofej (15 kg). S druge strane, Atletico želi sačuvati savršen učinak u finalima ovog natjecanja te time zaliječiti rane iz nedavna dva bolna poraza u Ligi prvaka od gradskog rivala Reala (2014., 2016.). Pobjedom bi i povećali prednost Španjolske, koja u posljednjih 15-ak godina dominira ovim natjecanjem jer su u tom razdoblju klubovi Primere uzeli čak osam od svojih ukupno 10 trofeja, te tako vode ispred Italije (9) i Engleske (8).

Marseille je natjecanje počeo još u trećem pretkolu, izbacivši Oostende, potom i Domžale, da bi potom prošao skupinu u kojoj su bili RB Salzburg, Konyaspor i Vitoria. U nokaut-fazi redom su izbacivali Bragu, Athletic Bilbao, RB Leipzig te konačno RB Salzburg. Atletico se priključio nakon ispadanja iz skupine Lige prvaka te je na putu do Lyona potom izbacivao Kopenhagen, Lokomotiv Moskvu, Sporting i Arsenal.

Puno više problema oko sastava ima trener Marseillea Rudi Garcia, koji se nada kako će Rolando, Sarr, Mitroglou te posebno najbolji igrač Payet zaliječiti ozljede i biti spremni za nastup.

- Imamo male izglede za pobjedu, ali dat ćemo sve od sebe. Igrati protiv Atletica je veliki izazov za nas, jer radi se o klubu koji je igrao dva finala Lige prvaka u posljednje četiri godine, a nije puno prošlo ni od kada je osvajao Europsku ligu. Ipak, finale na francuskom tlu je fantastična prilika za nas i bilo bi sjajno kada bismo upravo mi postali prvi francuski klub koji će podići ovaj trofej - rekao je u najavi finala Garcia, prepustivši ulogu favorita Atleticu.

A trener Madriđana Diego Simeone nema briga oko kadra jer na raspolaganju ima sve udarne snage. Tako i hrvatskog reprezentativca Šimu Vrsaljka, koji bi prema najavama trebao imati početno mjesto u sastavu.

- Sve je spremno za veliko finale. Marseille je momčad koja je puno napredovala, vrlo je opasna, pogotovo u veznom redu i napadu i sigurno nas čeka teška utakmica. Čim smo bili eliminirani iz Lige prvaka, imali smo cilj doći do finala Europske lige, a i mnogi drugi su nas svrstali među glavne kandidate. I eto nas - izjavio je Simeone, koji zbog “ludovanja” na polufinalnom susretu protiv Arsenala neće moći biti na klupi. No, nema sumnje kako će i na tribini temperamentno proživljavati svaku akciju svoje momčadi, kao što je to radio i protiv “topnika”.

Goran ROGULJIĆ

MARSEILLEATLETICO

Početak: 20.45 sati

Mandanda Oblak Sakai Vrsaljko Rami Gimenez Luiz Gustavo Godin Amavi Lucas Anguissa Koke Sanson Saul Niguez Thauvin Gabi Payet Correa Ocampos Griezmann Germain Costa

Stadion: Stade de Lyon

Kapacitet: 59.186

Sudac: Björn Kuipers (NED)

Lyon

MARSEILEU “PREDNOST DOMAĆEG TERENA”

Možda ste propustili...

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

Najčitanije iz rubrike