Regija
DAN NACIONALNIH MANJINA U GUNJI

Slavilo devet manjina najistočnije županije
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

GUNJA

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, pod pokroviteljstvom Županije, obilježila je Dan nacionalnih manjina VSŽ-a u Gunji. Domaćin je bila Bošnjačka nacionalna manjina Cvelferije (Gunja i Rajevo Selo) na čelu sa Zijadom Pezerovićem, predsjednikom Vijeća Bošnjaka VSŽ-a, koji je uputio dobrodošlicu sudionicima i gostima. Sve se događalo u parku, gdje su bili štandovi krcati tradicionalnim delicijama devet nacionalnih manjina: Bošnjaka, Mađara, Rusina, Slovaka, Srba, Ukrajinaca, Albanaca, Nijemaca i Roma. KUD-ovi svake od tih manjina prikazali su raskoš nošnji, igre i pjesme na velikoj pozornici u školskoj sportskoj dvorani OŠ “Antun i Stjepan Radić”. Gunjanci su prigrlili sve predstavnike jer je u mjestu ranijih godina bilo čak 17 nacionalnih manjina. U nazočnosti sudionika u školskom parku bili su zamjenici župana VSŽ-a Đorđe Ćurčić i Josip Dabro.

- U Vukovarsko-srijemskoj županiji nacionalne manjine čine 21 posto ukupnog broja stanovništva, a to dovoljno govori o bogatstvu svih nas koji smo tu. Vidimo dio kulture i tradicije, sačuvanog nacionalnog identiteta, koji krasi svaku državu, a posebice našu županiju, to su naši ljudi kojima se možemo ponositi. Pokazali smo jedno veliko zajedništvo. Možemo biti primjer ostalim županijama i Hrvatskoj da pokušamo ostaviti probleme iz prošlosti, sačuvati ovo što imamo, svatko svoju nacionalnu i vjersku kulturu, i razmišljati o budućnosti - kazao je Dabro.

Na proslavi Danja manjina u Gunji ponosan je bio i načelnik općine Anto Gutić. Održana je svečana sjednica Koordinacije, pod predsjedanjem potpredsjednika Svetislava Mikerevića. Predstavnicima manjina domaćini su uručili prigodne darove, a zatim je održan zajednički domjenak. S. Bogutovac

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike