Regija
2015. I 2016. BEZ EU POMOĆI

LAR Vjeverica: U 2017. ugovorili smo više od 25 milijuna kuna projekata
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

ŽUPANJA

Institut za javne financije objavio je podatke o pomoćima koje su županije, gradovi i općine primili kao nositelji ili partneri/suradnici provedbe programa i projekata (su)financiranih iz proračuna EU-a 2015. i 2016. godine. Gotovo polovicu od približno milijardu kuna europske pomoći iskoristile su županije, oko trećinu gradovi, a općine manje od jedne petine. Čak polovina gradova i više od tri četvrtine općina nisu u tom razdoblju iskoristili ni kune europskih pomoći. Među njih su uvrštene i sve jedinice lokalne samouprave u županjskoj Posavini, osim Gunje. No, to nikako ne znači da na tome području nije bilo i da nema europskih projekata. Neki su već uspješno završeni ili su u provedbi, a brojni su projekti u pripremi. Ali, ta pomoć nije vidljiva u bazi podataka Ministarstva financija o proračunima lokalnih jedinica za promatrano razdoblje, koju je Institut koristio za svoj rad. Naime, ondje su prikazane samo pomoći koje su lokalne jedinice prikazale u svojim proračunima, odnosno samo primljena sredstva, a ne i ostale faze ugovaranja i provedbe (npr. projekt u fazi evaluacije ili projekt u provedbi za koji sredstva još nisu primljena). U bazi Ministarstva financija iskazane su pomoći što su ih primile same lokalne jedinice, ali ne i pomoći koje su primili njihovi proračunski korisnici, druge institucije na njihovu području (npr. obrazovne, zdravstvene ili organizacije civilnog društva) ili njihova trgovačka društva ili ustanove (npr. lokalne ili regionalne razvojne agencije ili komunalna društva).

- Prilikom objave ovih podataka gledao se samo datum ugovaranja projekata. Županja je krajem 2014. godine ugovorila projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja”, vrijedan 77 milijuna kuna, čiji je nositelj Komunalac Županja, a koji je bio u provedbi u 2015. i 2016. godini. Općina Drenovci također je krajem 2014. ugovorila dva vrlo vrijedna projekta, “Poljoprivredni poduzetnički inkubator” i “Eco Food Tura”. Moram napomenuti da se potkrala pogreška za Općinu Bošnjaci i Općinu Štitar. Oni su ugovorili preko Programa ruralnog razvoja 13. srpnja 2016. To nisu veliki novci, ali su u pitanju EU projekti - pojašnjava direktorica Lokalne agencija za razvoj Vjeverica, Ana Cvitković-Komesarović. Napominje da je prošla godina bila rekordna u povlačenju EU sredstava. U 2017. godini ukupno je ugovoreno 25.431.286,05 kuna projekata, od čega 12.148.849,49 kuna na području grada Županje, a ostalo u općinama Drenovci i Bošnjaci.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Županje Davor Miličević kaže da je zadovoljan i da je Županja prema korištenju EU fondova u prosjeku. Poručuje da se europska sredstva povlače u skladu s potrebama i mogućnostima u onom dijelu u kojemu Grad može osigurati svoj dio sufinanciranja i prilagođava se situaciji. Ističe da je za pojedine projekte Županja imala na vrijeme pripremljenu dokumentaciju i među prvima u Hrvatskoj uspjela osigurati nepovratna europska sredstva u najvećem postotku. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike