Regija
VISOKA ŠKOLA “N. Š. ZRINSKI” O UVJETIMA STUDIRANJA

Studenti na kraju prve godine osnivaju poduzeća
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

ŽUPANJA

Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje “Nikola Šubić Zrinski” iz Zagreba, koja u Županji otvara dislocirani studij, jučer je županjskim srednjoškolcima predstavila uvjete studiranja. Raditi počinje u sljedećoj akademskoj godini i nalazit će se u OŠ Mate Lovraka, gdje će dolaziti predavači iz Zagreba. Nakon završetka studijskog programa Ekonomija poduzetništva studenti stječu naziv prvostupnik ekonomije.

- Ozbiljno pristupamo rješavanju ovoga izazova i pokrećemo Visoku školu u Županji. Ako ne dobijemo dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja do 1. listopada, kada počinje nastava, alternativa je online studij. A čim dobijemo dopusnicu za dislocirani studij, polaznike ćemo transferirati u izvanredne ili redovite studente - pojasnio je dekan Ivica Katavić. Dodaje da na temelju provedenog terenskog istraživanja postoji interes potencijalnih studenata ne samo za redovito i izvanredno studiranje u Županji već i za online studij.

Dekan Katavić uvjeren je da će Županjci i stanovnici okolnih naselja prepoznati prednosti studiranja u svome gradu i upisa u Visoku školu NŠZ.

- Polaznicima nudimo dualni sustav obrazovanja, nudimo im i teoriju i praksu. Naši studenti na kraju prve godine osnivaju stvarna studentska poduzeća i upravljaju njima sljedeće dvije godine uz mentora i mentorsku mrežu u našem poduzetničkom inkubatoru. Nakon završetka studija Visoka škola, koja je pokrila sve troškove za registraciju i početak poslovanja, studentima bez naknade predaje njihovo poduzeće i nastavlja pružati potrebnu potporu za uspješan razvoj poduzeća. Tako se omogućuje neposrednije usvajanje potrebnih kompetencija za samostalno vođenje poduzeća i osigurava prvo zaposlenje - pojašnjava dekan. Na raspolaganju će im biti i Razvojna agencija Vjeverica, a tu su i razne poticajne mjere Grada, Županije i države, moći će se koristiti EU fondovi.

Riječ je o privatnom studiju i cijena studiranja je 17.500 kuna za godinu, a za učenike koji su državnu maturu položili s izvrsnim i vrlo dobrim 17.000 kuna.

- Za studente koji će se odlučiti za rane uplate i za rane upise do 15. lipnja cijena će biti 15.000 kuna za godinu - pojasnio je dekan Katavić.

Gradonačelnik Davor Miličević ističe da se Grad Županja uvijek uključivao u sve napredne ideje s ciljem omogućavanja što boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja mladih ljudi i da se trudi pomoći im i u okviru raspoloživih mogućnosti olakšati školovanje. Grad redovito plaća prijevoz učenicima, od lani podmiruje dio troškova za kupnju udžbenika učenicima osnovnih i srednjih škola, a od ove godine svi redoviti studenti s područja grada Županje imaju pravo na stipendiju od 400 do 800 kuna, ovisno o prosjeku. Marija Lešić Omerović

I za one koji neće u poduzetnike

Dekan napominje da nisu svi studenti za poduzetnike, pa je i pristup obrazovanju metodički. Ako student ne želi ići u poduzetničke vode, ima sve potrebne kompetencije da može raditi za poslodavca i biti konkurentan na tržištu rada.

17.500

kuna cijena je godine, za izvrsne i vrlo dobre maturante 17.000, a za upisane do 15. lipnja 15.000 kuna

Stipendije, subvencije kamata

- U razgovoru s predstavnicima Visoke škole NŠZ došli smo na ideju da se i u Županji ponudi mogućnost studiranja. Grad Županja plaćat će kamate budućim studentima s područja grada koji se odluče dignuti kredit radi pokrića troškova studiranja. Uz stipendije na koju svi studenti imaju pravo, mislim da s popustom, odnosno ponuđenom cijenom od 15.000 kuna, možemo biti konkurentni susjedima u Orašju. A hoće li potencijalni studenti to prepoznati i hoće li biti interesa za upis, pokazat će vrijeme - zaključio je Miličević.

Najčitanije iz rubrike