Regija
VISOKA ŠKOLA “N. Š. ZRINSKI” O UVJETIMA STUDIRANJA

Studenti na kraju prve godine osnivaju poduzeća
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

ŽUPANJA

Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje “Nikola Šubić Zrinski” iz Zagreba, koja u Županji otvara dislocirani studij, jučer je županjskim srednjoškolcima predstavila uvjete studiranja. Raditi počinje u sljedećoj akademskoj godini i nalazit će se u OŠ Mate Lovraka, gdje će dolaziti predavači iz Zagreba. Nakon završetka studijskog programa Ekonomija poduzetništva studenti stječu naziv prvostupnik ekonomije.

- Ozbiljno pristupamo rješavanju ovoga izazova i pokrećemo Visoku školu u Županji. Ako ne dobijemo dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja do 1. listopada, kada počinje nastava, alternativa je online studij. A čim dobijemo dopusnicu za dislocirani studij, polaznike ćemo transferirati u izvanredne ili redovite studente - pojasnio je dekan Ivica Katavić. Dodaje da na temelju provedenog terenskog istraživanja postoji interes potencijalnih studenata ne samo za redovito i izvanredno studiranje u Županji već i za online studij.

Dekan Katavić uvjeren je da će Županjci i stanovnici okolnih naselja prepoznati prednosti studiranja u svome gradu i upisa u Visoku školu NŠZ.

- Polaznicima nudimo dualni sustav obrazovanja, nudimo im i teoriju i praksu. Naši studenti na kraju prve godine osnivaju stvarna studentska poduzeća i upravljaju njima sljedeće dvije godine uz mentora i mentorsku mrežu u našem poduzetničkom inkubatoru. Nakon završetka studija Visoka škola, koja je pokrila sve troškove za registraciju i početak poslovanja, studentima bez naknade predaje njihovo poduzeće i nastavlja pružati potrebnu potporu za uspješan razvoj poduzeća. Tako se omogućuje neposrednije usvajanje potrebnih kompetencija za samostalno vođenje poduzeća i osigurava prvo zaposlenje - pojašnjava dekan. Na raspolaganju će im biti i Razvojna agencija Vjeverica, a tu su i razne poticajne mjere Grada, Županije i države, moći će se koristiti EU fondovi.

Riječ je o privatnom studiju i cijena studiranja je 17.500 kuna za godinu, a za učenike koji su državnu maturu položili s izvrsnim i vrlo dobrim 17.000 kuna.

- Za studente koji će se odlučiti za rane uplate i za rane upise do 15. lipnja cijena će biti 15.000 kuna za godinu - pojasnio je dekan Katavić.

Gradonačelnik Davor Miličević ističe da se Grad Županja uvijek uključivao u sve napredne ideje s ciljem omogućavanja što boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja mladih ljudi i da se trudi pomoći im i u okviru raspoloživih mogućnosti olakšati školovanje. Grad redovito plaća prijevoz učenicima, od lani podmiruje dio troškova za kupnju udžbenika učenicima osnovnih i srednjih škola, a od ove godine svi redoviti studenti s područja grada Županje imaju pravo na stipendiju od 400 do 800 kuna, ovisno o prosjeku. Marija Lešić Omerović

I za one koji neće u poduzetnike

Dekan napominje da nisu svi studenti za poduzetnike, pa je i pristup obrazovanju metodički. Ako student ne želi ići u poduzetničke vode, ima sve potrebne kompetencije da može raditi za poslodavca i biti konkurentan na tržištu rada.

17.500

kuna cijena je godine, za izvrsne i vrlo dobre maturante 17.000, a za upisane do 15. lipnja 15.000 kuna

Stipendije, subvencije kamata

- U razgovoru s predstavnicima Visoke škole NŠZ došli smo na ideju da se i u Županji ponudi mogućnost studiranja. Grad Županja plaćat će kamate budućim studentima s područja grada koji se odluče dignuti kredit radi pokrića troškova studiranja. Uz stipendije na koju svi studenti imaju pravo, mislim da s popustom, odnosno ponuđenom cijenom od 15.000 kuna, možemo biti konkurentni susjedima u Orašju. A hoće li potencijalni studenti to prepoznati i hoće li biti interesa za upis, pokazat će vrijeme - zaključio je Miličević.

Možda ste propustili...

UZ SAVU ROŠTILJANJE, GLAZBA, SMIJEH, DJEČJA GRAJA

Županjci osvježenje traže na Polojima i preko granice

AKTIVNOSTI GRADSKE KNJIŽNICE ŽUPANJA

Nedostaje im prostora za smještaj nove građe

TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA MARTINE ŠOKČEVIĆ

Ne može sama pričati ni jesti nakon operacije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VALPOVO I VALPOVŠTINA U STRAHU

Mlada Valpovčanka otjerala silovatelja grebanjem i ugrizima

2

U SRIJEDU NA PRVOM PROGRAMU

"Draga Gospa Ilačka“ na HRT-u

3

NOVOM ODLUKOM DEFINIRANA NAPLATA PARKIRALIŠTA

Vukovar: U prvoj zoni naplate sat parkiranja sad je 4 kune