Ekonomija
4. MEĐUNARODNI KONGRES RURALNOG TURIZMA U SUPETRU

Od 160.000 OPG–ova samo se njih 500 bavi turizmom
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Iako ruralni turizam nije masovni turizam, on je sve traženiji oblik ponude. Upravo zato potrebno je razvijati nove sadržaje i biti inovativan. Sažetak je to brojnih izlaganja i panel-rasprava na 4. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu “Novo vrijeme - vrijeme za ruralni turizam”, koji je upravo završen u Supetru na otoku Braču.

Na kongresu je sudjelovalo više od 250 sudionika iz 15 zemalja. U dva radna dana održani su brojni paneli, radionice, prezentacije, okrugli stolovi.

- U Hrvatskoj je registrirano više od 160.000 OPG–ova, a samo njih petstotinjak bavi se i turizmom. Jedan od ciljeva ovoga kongresa povećanje je tog broja - istaknula je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” i predsjednica Organizacijskog odbora kongresa. Upravo je ta udruga, u suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije organizirala ovaj skup u suradnji s brojnim partnerima. Domaćini - Turističko naselje Waterman Svpetrvs Resort, grad Supetar, otok Brač i Splitsko-dalmatinska županija, bili su gostoljubivi, a sudionicima kongresa pokazali su da uz morski turizam, otok Brač ima potencijale i za razvoj ruralnog turizma.

Predavanje koje je izazvalo veliku pozornost i sudionicima kongresa otvorilo vidike bilo je ono koje je održao Stefano Dominioni, predsjednik Instituta za kulturne rute pri Vijeću Europe.

“Kulturne rute ne treba shvatiti isključivo kao fizičke puteve, već i kao putovanja kroz prostor i vrijeme. Djeluju kao kanali dijaloga, ističući europski zajednički kulturni identitet među narodima i regijama, izrađenim od jezika i tradicije, povijesti i baštine. Kulturne rute stvaraju most između mjesta i ljudi, građana i lokalnih zajednica”, istaknuo je Dominioni te prezentirao nekoliko najzanimljivijih europskih ruta.

Skladni je to spoj malih poljoprivrednih gospodarstva, kulturnih i prirodnih znamenitosti, tradicije, lokalne gastronomije i još mnogo toga.

Uloga iseljenika i nacionalnih manjina, te posebno povratnika obilježile su ovaj kongres i bile tema mnogih predavanja koja su uključivala primjere pozitivne prakse. Mladi povratnici koji su na kongresu izlagali svoje poduzetničke inicijative i uspješne projekte koje ostvaruju u ruralnom turizmu redom su isticali da u Hrvatskoj vide velike potencijale i mogućnost novih zapošljavanja. A ni ovog kongresa ne bi bilo da povratnik iz Amerike Marijan Dužić nije u Supetru vizionarski sagradio kongresni centar Waterman Forum i tako razvio još jedan smjer turizma otoka Brača i time produžio turističku sezonu. Zanimljivo je da su sudionici ovog kongresa bili među prvim gostima reprezentativnog Waterman Foruma.

Četvrti međunarodni kongres ruralnog turizma na brojnim je radionicama i edukacijama sudionike upoznao s najnovijim trendovima u području ruralnog turizma. Zaključeno je da je ovaj oblik turizma itekako važan faktor razvoja gospodarstva, koji generira nova radna mjesta i nove sadržaje. Radni dio konferencije zatvoren je svečanom večerom pod nazivom “Probudite Bračanina u sebi”, koja je ujedno poslužila kao još jedan primjer na koje se sve načine mogu pokazati raznolikosti i specifičnost pojedinog kraja.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike