Mozaik
FANI STIPKOVIĆ NOVINARKA O ODLASKU IZ HRVATSKE

Uloga žene u društvu jako je važna tema za medije u Španjolskoj
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Fani Stipković već pet godina živi i radi u Madridu. U Hrvatsku je došla zbog projekta “Utakmica života”, a nedavno je bila i na Bečkom balu u zagrebačkom hotelu Westin. Fani je u Madridu magistrirala produkciju i televizijski menadžment. Televizijska novinarka kaže da se odlaskom u Španjolsku njezin život potpuno promijenio.

– Otići živjeti u inozemstvo i početi sve od nule jako je teško, iako je to bila samo moja odluka. Zbog te odluke danas sam sretna. Mnogo je tu truda, rada, ali ponavljam, to je bio moj izbor. Taj izbor napravio je od mene bolju osobu, postala sam zrelija, postala sam privatno i poslovno mnogo čvršća. Odluka da preselim u Španjolsku bio je dobar ulog, a bez uloga nema ni rezultata. Ako cijeli život stojiš na jednom mjestu, ne možeš se pomaknuti s tog mjesta i očekivati neke stvari u životu. Moraš dati neku svoju žrtvu, da bi ti se to jednako tako vratilo – ispričala je Stipković ekskluzivno za portal Scena.hr.

Ističe da je bilo i situacija kad joj je bilo teško.

– Kao televizijska novinarka u stranoj zemlji imala sam mnogo manje mogućnosti, ali osoba sam koja stvara šanse i tamo gdje ih nema. Ne mogu reći da su mi vrata bila svugdje otvorena, ali sam se izborila – naglasila je Fani, i dodala da joj odgovara mentalitet Španjolaca.

– Španjolci su me odlično prihvatili i ja sam odlično prihvatila Španjolce. To su topli, veseli i otvoreni ljudi. Sve gledaju pozitivno. Zahvalna sam što sam se dolaskom u Madrid vratila svom karakteru. Živim opušteno, pozitivno i vjerujem ljudima – kazala je novinarka i prisjetila se trenutka kad je odlučila da život i karijeru nastavi u Španjolskoj.

– Uvijek sam imala viziju života u inozemstvu. Smatram da je život prekratak da ga provedeš na jednom mjestu. Imala sam unutarnju želju da u nekom trenutku karijere odem. Kad sam osjetila taj trenutak, otišla sam. Sjećam se točno tog trenutka. Slučajno sam vidjela magisterij iz produkcije. Kad su me primili, shvatila sam da je to znak i šansa koju trebam iskoristiti – otkrila je Stipković. Zanimala nas je razlika između hrvatskih i španjolskih medija.

– Osjeti se velika razlika između španjolskih i hrvatskih medija. Bez obzira na to što je Španjolska mediteranska zemlja i mentalitetom slična Hrvatskoj, moram reći da su dnevne novine u Španjolskoj mnogo više usmjerene na informativni sadržaj te ima mnogo manje senzacionalizma. No, zato na televiziji ima mnogo senzacionalizma. Španjolski televizijski programi jako su opušteni, imaju drugačiji pristup, čak ima i sportskog senzacionalizma. To je zemlja u kojoj je sport na prvom mjestu. Španjolski novinarski stil je mnogo prisniji. U posljednje vrijeme mediji u Španjolskoj najviše obrađuju temu uloge žena u društvu i jako se brani pozicija žena. Žena je izuzetno zaštićena. Sve glavne novine bave se temom zaštite žena, pozicije žene, temom ravnopravnosti žene. To je tema koja u Španjolskoj ima veliki prostor u medijima, a vidim da u Hrvatskoj to nije tako. Vidim da hrvatski mediji ne zaostaju kad su u pitanju svjetske vijesti, ali vidim da se ne posvećuju toliko velikim temama koje su važne za društvo. U Španjolskoj se diže svijest o ženama i žene su dobile važnu poziciju u društvu – zaključila je Stipković za portal Scena.hr.

magistrirala

PRODUKCIJU I TELEVIZIJSKI MENADŽMENT U MADRIDU

Najčitanije iz rubrike