Sport
KAPETAN OSIJEKA KANDIDAT ZA RUSIJU

Dalić: Samo neka svi ostanu zdravi
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Izbornik Zlatko Dalić objavio je popis 32 nogometaša koja kandidiraju za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Do krajnjeg roka za konačni popis za SP, a to je 4. lipnja, Dalić će taj broj srezati na 23 imena, nakon čega će biti moguća još samo zamjena ozlijeđenih igrača do 24 sata prije prve naše utakmice, protiv Nigerije, 16. lipnja.

Bez iznenađenja

Hrvatski je izbornik na širi popis mogao maksimalno staviti 35 imena, no odlučio se za tri manje, a bitno je da se samo s njega mogu birati konačna 23 putnika za Rusiju. Jedina su iznimka naknadne ozljede, jer igrača koji zbog toga mora propustiti SP može zamijeniti i nogometaš koji nije na ovom širem popisu.

Sam popis nije donio neka velika iznenađenja, na njemu se nalaze igrači koji su iznijeli kvalifikacije te oni koji su i prije bili u konkurenciji, ali ima i par debitanata. To su vratar Letica i branič Sosa, dok su s popisa izostavljeni neki od mladih igrača, članova U-21 reprezentacije, kojima je izbornik poručio kako u skoroj budućnosti računa i na njih.

- Na ovom popisu uglavnom su igrači na koje smo i do sada računali, koji su iznijeli teret kvalifikacija i odveli Hrvatsku u Rusiju. Tu je i nekoliko novih imena, Sosa i Letica koji još nisu bili u kadru A reprezentacije, a tu su svakako blizu i igrači poput Brekala, Vlašića, Livaje, Benkovića ili Halilovića - to im je potvrda da vjerujemo u njihov talent i da prepoznajemo njihov rad, i da su zasigurno budućnost naše reprezentacije uz već otprije uključene mlađe igrače - pojasnio je svoj preliminarni popis hrvatski izbornik.

Među kandidatima za SP ukupno je i šest igrača iz HNL-a, pri čemu su zastupljeni svi klubovi iz vodećeg kvarteta. Po dvojica su iz Dinama - Livaković i Sosa, koji će od sljedeće sezone igrati u Stuttgartu, i Hajduka - Letica i Nižić. Rijeku predstavlja Bradarić, a Osijek kapetan bijelo-plavih Barišić. Upravo je na poziciji lijevog bočnog i najveća nepoznanica, o čemu svjedoči i podatak da je Dalić na popis uvrstio čak četvoricu. S obzirom na to da će popis za Rusiju imati uobičajeni format od 20 igrača i tri vratara, jasno je kako će nas sve u idućim danima intrigirati tko će u kojoj liniji otpasti.

Bez obzira na veliki broj kandidata, otvorenih mjesta ipak nema previše, jer puno je toga već poznato. Može se reći kako svoje “zacementirano” mjesto imaju 15-orica igrača: Subašić, L. Kalinić, Vrsaljko, Vida, Ćorluka, Lovren, Modrić, Rakitić, Badelj, Brozović, Kovačić, Perišić, Mandžukić, Kramarić i N. Kalinić. Iako je najavljivao rigorozan kriterij, prema kojemu Rusiju neće vidjeti oni koji ne igraju u svojim klubovima, nije vjerojatno kako će se Dalić zbog male minutaže odreći Marka Pjace. U posljednjoj liniji vrlo blizu “vize za Rusiju” su i Jedvaj te Mitrović, a vrlo vjerojatno i jedan od dvojice “starosjedilaca” na poziciji lijevog bočnog - Pivarić ili Strinić. To bi praktički značilo da su u igri samo tri mjesta. Naravno, to su samo nagađanja, a mjerodavno će biti samo ono što izbornik Dalić odluči sa svojim suradnicima.

Kvartet za eurotrofej

Neki od igrača imat će skraćeni odmor nakon duge i naporne sezone, radi se, naravno, o kvartetu koji lovi europski trofej, a pogotovo trojac koji se bori za naslov europskog prvaka.

- Raduje me što je velik broj naših igrača u završnici klupske sezone sudjelovao u borbi za trofeje, a čestitam svima koji su postali prvaci ili pobjednici kupova u svojim zemljama. Ponosni smo što ćemo opet, šestu godinu zaredom, imati prvaka Europe, a pritom želim Luki, Mateu i Dejanu puno sportske sreće u finalu Lige prvaka, kao i Šimi u finalu Europske lige.

Za sada Hrvatska nema problema s ozljedama igrača, poput nekih drugih reprezentacija sudionica. A izbornik, naravno, želi da se tako nastavi i u preostalom razdoblju do starta priprema te da u Rusiju Hrvatska otputuje s najjačim mogućim kadrom.

- Priželjkujem da svi ostanu zdravi kroz predstojeće posljednje klupske utakmice i da spremni dođu na pripreme. Znam da se svi igrači iznimno vesele okupljanju i velikom izazovu koji je pred nama. Svjesni smo da će Hrvatska disati s nama i učinit ćemo sve da opravdamo ljubav, povjerenje i očekivanja naših navijača - zaključio je Dalić, koji će u ponedjeljak, 21. svibnja, objaviti skraćeni popis igrača za pripreme.

Goran ROGULJIĆ
Dalićevih 32

VRATARI

DANIJEL SUBAŠIĆ (Monaco) - 36 nastupa

LOVRE KALINIĆ (Gent) - 10 nastupa

DOMINIK LIVAKOVIĆ (Dinamo) - 1 nastup

KARLO LETICA (Hajduk) - bez nastupa

BRANIČI

VEDRAN ĆORLUKA (Lokomotiv Moskva) - 97 nastupa, 4 pogotka

DOMAGOJ VIDA (Bešiktaš) - 57 nastupa, 2 pogotka

IVAN STRINIĆ (Sampdoria) - 42 nastupa

DEJAN LOVREN (Liverpool) - 37 nastupa, 2 pogotka

ŠIME VRSALJKO (Atletico Madrid) -34 nastupa

JOSIP PIVARIĆ (Dynamo Kijev) - 19 nastupa

TIN JEDVAJ (Bayer) - 10 nastupa

MATEJ MITROVIĆ (Club Brugge) - 9 nastupa, 1 pogodak

BORNA BARIŠIĆ (Osijek) - 3 nastupa

ZORAN NIŽIĆ (Hajduk) - 2 nastupa

DUJE ĆALETA-CAR (RB Salzburg) - bez nastupa

BORNA SOSA (Dinamo) - bez nastupa

VEZNJACI

LUKA MODRIĆ (Real Madrid) - 104 nastupa, 12 pogodaka

IVAN RAKITIĆ (Barcelona) - 90 nastupa, 14 pogodaka

MATEO KOVAČIĆ (Real Madrid) - 39 nastupa, 1 pogodak

MILAN BADELJ (Fiorentina) - 36 nastupa, 1 pogodak

MARCELO BROZOVIĆ (Inter) - 33 nastupa, 6 pogodaka

MARKO ROG (Napoli) - 12 nastupa

MARIO PAŠALIĆ (Spartak Moskva) - 6 nastupa

FILIP BRADARIĆ (Rijeka) - 3 nastupa

NAPADAČI

MARIO MANDŽUKIĆ (Juventus) - 82 nastupa, 30 pogodaka

IVAN PERIŠIĆ (Inter) - 64 nastupa, 17 pogodaka

NIKOLA KALINIĆ (Milan) - 41 nastup, 15 pogodaka

ANDREJ KRAMARIĆ (Hoffenheim) - 29 nastupa, 8 pogodaka

MARKO PJACA (Schalke) - 15 nastupa, 1 pogodak

ANTE REBIĆ (Eintracht) - 14 nastupa, 1 pogodak

DUJE ČOP (Standard Liege) - 13 nastupa, 2 pogotka

Ivan Santini (Caen) - 2 nastupa

Pripreme kreću 26. svibnja

Izbornik Dalić kompletirao je svoj stožer za SP priključivši kondicijskog trenera Luku Milanovića.

Hrvatska reprezentacija okupit će se 26. svibnja u Zagrebu, a prvi dio priprema odradit će u Rovinju. Reprezentativci 2. lipnja putuju u Liverpool na prijateljski susret s Brazilom, nakon čega će se pripremati u Opatiji i na stadionu Rijeke. U četvrtak, 7. lipnja, otputovat će u Slavoniju, gdje će biti smješteni u Vukovaru uoči posljednje pripremne provjere pred SP, 8. lipnja protiv Senegala u Osijeku. U Rusiju će “kockasti” otputovati 11. lipnja.

Najčitanije iz rubrike