Novosti
OSTAVKA POTPREDSJEDNICE VLADE

Dalić: Ne želim biti uteg
premijeru, Vladi i HDZ-u
Objavljeno 14. svibnja, 2018.
Plenković: Žao mi je što u procesu oko “lex Agrokor” nije bilo više vremena i transparentnosti

Vezani članci

ŠEF SDP-a O OSTAVCI MARTINE DALIĆ

Bernardić poziva na istragu

ČELNIK MOSTA O OSTAVCI MARTINE DALIĆ

Petrov: Ne radi se o malim sjenama

KOMENTAR

Marionete

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je u ponedjeljak neopozivu ostavku zbog afere “Hotmail”, rekavši na zajedničkoj konferenicji za novinare s premijerom Andrejem Plenković kako to čini jer je “zbog Agrokora postala uteg i teret premijeru, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini”.

U ponedjeljak još nije bilo poznato tko će naslijediti Martinu Dalić, jedino se iz HNS-a, koalicijskog partnera HDZ-a, neslužbeno moglo doznati da u Vladu neće ući njihov predsjednik Ivan Vrdoljak.

Premijer Plenković ostavku Martine Dalić je prihvatio, ali je istaknuo kako je ona u proteklih više od godinu i pol dana dala svoj veliki doprinos, ne samo u području gospodarstva, izrade programa reformi i strategije za uvođenje eura nego i baveći se krizom u Agrokoru. Podsjetio je potom na kontekst izbijanja krize u Agrokoru prije 16 mjeseci.

Bez panike

“Tada smo kao Vlada primali saznanja i informirali se o razmjerima krize i problema u najvećoj hrvatskoj kompaniji”, kazao je Plenković, dodavši kako je Vlada držala konzistentan stav da je odgovornost za stanje u kompaniji prije svega na vlasniku i upravi kompanije. “Ni jednim svojim potezom ili izjavom nismo dopustili da pridonesemo stvaranju atmosfere krize, panike, kaosa i, posljedično tome, eventualno širih problema za hrvatski gospodarski i financijski sustav”, istaknuo je Plenković. Vlada je tada zajedno s Mostom, za koji Plenković tvrdi da je bio potpuno informiran, angažirala stručnjake izvan sustava državne uprave da pripreme izbjegavanje “najneugodnijeg scenarija, niz stečajeva ne samo Agrokora i kompanija u njegovu sustavu nego i brojnih drugih povezanih kompanija”. Naglasio je kako je Dalić u takvim okolnostima konzultirala “ljude koji su mogli pomoći u kratkom roku”, koji se nisu mogli naći unutar sustava državne uprave. “Bila je izvanredna kriza, zahtijevala je izvanredno djelovanje, brzinu pa i metodologiju rada”, naglasio je Plenković, dodavši da je tada pripremljen Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku. “Zakon je pripremljen u samo nekoliko tjedana i donesen u zadnji trenutak”, kazao je, podsjetivši na blokade računa kompanija, prestanak isporuka dobavljača i mogući loš scenarij za 56.000 zaposlenih u Agrokoru. Podsjetio je kako bez zahtjeva Ivice Todorića i tadašnje uprave “lex Agrokor” ne bi bio aktiviran. “Bilo bi tada lakše svima nama da je tadašnja uprava uspjela pronaći novo kreditiranje i novu likvidnost kako bi omogućila nastavak funkcioniranja kompanije, no, nažalost, to se nije dogodilo”, rekao je Plenković. Za sve što se događalo nakon toga, angažiranje međunarodnih konzultanata, koji su odabrali svoje podizvođače, a od kojih su neki bili uključeni kao stručnjaci koji su bili konzultirani u izradi Zakona, “iz našeg kuta gledanja, bila je odgovornost izabranih stranih savjetnika, koji su sami birali svoje partnere”. “Danas možemo reći da su temeljni ciljevi našeg angažmana ostvareni, posebno mislim na vodeću ulogu koju je imala potpredsjednica Vlade i svih stručnjaka unutar državne uprave i onih koji su konzultirani izvan državne uprave”, zaključio je premijer. “Žao mi je što u tom procesu nije bilo malo više vremena, malo više postupnosti, malo više transparentnosti pa da smo izbjegli ove, kada gledate cjelinu, doista male sjene koje nam sada bacaju mrlju na inače izrazito uspješan proces sprječavanja i preljevanja krize u Agrokoru na druge gospodarske subjekte i naš financijski sustav”, kazao je. Zahvalio je Martini Dalić na suradnji i kazao da žali što napušta Vladu, jer, kaže, svojim je znanjem i energijom dala izrazito velik doprinos.

Politički zadatak

Ostavka Martine Dalić slijedila je nakon što je afera “Hotmail” nastavljena u ponedjeljak objavom nove prepiske tzv. Grupe Borg, nakon čega je oporba na adresu ministrice i premijera poslala žestoke kritike.

“Dobila sam politički zadatak naći rješenje kojim će se spriječiti da propast Agrokora za sobom povuče cijelu ekonomiju ponovno u recesiju”, istaknula je Martina Dalić u izjavi novinarima, dodavši kako je taj zadatak i pristup njegovu rješavanju bio zadan političkim dogovorom između tadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta. “Zadatak je proveden u djelo, pronađeno je rješenje koje je ostvarilo sve tada postavljene zadatke, uključujući i onaj da nema troška za porezne obveznike. Ja bih stoga rekla da je velika sreća svih današnjih strastvenih kritičara svake sitnice u ovom procesu da ih nije dopao taj zadatak. Stoga i dalje mislim da im za to vrijedi zapaliti svijeću na Kamenitim vratima”, kaže Dalić. Očekuje da će nagodba u Agrokoru biti postignuta u rokovima propisanim zakonom i da će svi ciljevi i zadatci tog procesa biti ispunjeni.

“Očekujem također da će biti istraženo tko je točno objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade, jer to nije nimalo nevažno, ne zbog mene osobno, nego zbog institucija države. Naime, neovlašteno otkrivanje i predaja trećim osobama tuđe elektroničke pošte jest kazneno djelo prema našem zakonu”, poručila je. “Osobno nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito. No percepcija, a u politici je navodno važna jedino percepcija, rezultirala je time da koalicijski partneri HDZ-u, premijeru i Vladi zbog mene iskazuju nezadovoljstvo. Zato dajem ostavku, jer ne želim biti uteg ni predsjedniku Vlade, Vladi ni HDZ-u”, ustvrdila je Dalić. Sigurno će biti vremena i prostora u kojem će svatko objasniti svoju ulogu u slomu Agrokora, slomu specifičnog oblika dogovorne ekonomije, koji je Hrvatsku dugo držao u čeličnom zagrljaju nelikvidnosti i neprihvatljive ovisnosti malih o velikom. Ja taj slom nisam izazvala, ali sam učinila sve da zaposleni, dobavljači i hrvatsko gospodarstvo prođu sa što manjim posljedicama. Nema stoga pitanja na koje nemam odgovor jer nisam učinila apsolutno ništa ni pogrešno, zaključila je Dalić.

Dijana PAVLOVIĆ/H
PREDSJEDNICA RH: RAZBORIT I ODGOVORAN POLITIČKI ČIN

“Ostavka potpredsjednice Vlade Martine Dalić razborit je i odgovoran politički čin”, rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. “Ni jedan važan državni posao, pa tako ni postizanje nagodbe o restrukturiranju Agrokora, ne može ovisiti o jednom čovjeku niti smije biti njegov talac. Jedini cilj toga procesa jest stabilnost kompanije, očuvanje radnih mjesta i zadržavanje ukupne gospodarske stabilnosti. To je strateški državni interes. Dosadašnji tijek toga procesa može se ocijeniti uspješnim. Zadaća je nadležnih državnih tijela utvrditi sve relevantne činjenice glede sumnji u transparentnost, mogući sukob interesa, odnosno moguće povrede zakona, bez pritiska javnosti ili politike”, rekla je predsjednica. “Neovisno o tim aktivnostima, ključno je zadržati dinamiku postizanja nagodbe s ciljem očuvanja radnih mjesta i opstojnosti uključenih tvrtki. Predsjednica Republike izražava potporu Vladi RH i izvanrednom povjereniku u nastojanima za uspješnim završetkom toga procesa”, zaključila je.

OBJAVLJENA NOVA PREPISKA

Afera “Hotmail” nastavljena je u ponedjeljak objavom na portalu Index.hr nove prepiske tzv. Grupe Borg. Index.hr u ponedjeljak je objavio novu mail-komunikaciju Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na “lex Agrokor”, navevši da su uz uobičajene primatelje ovaj put na listu bile dodane službene adrese savjetnice predsjednika Vlade Dubravke Vlašić Pleše i državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa Sanje Mišević. Portal navodi da je Branimir Bricelj, iz investicijsko-bankarske tvrtke Altera, samo nekoliko sati prije nego što će Vlada usvojiti “lex Agrokor” poslao u ime tzv. Grupe Borg mail s naslovom “Zakon o izvanrednoj upravi” te s tekstom: “U prilogu je jutrošnja verzija (almost final).”

Davor Majetić

glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca

NADAMO SE DA ĆE NASLJEDNIK M. DALIĆ NASTAVITI ISTIM SMJEROM

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić izjavio je kako je Martina Dalić kao potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva bila predana provođenju reformi te se nada da će osoba koja će je zamijeniti nastaviti istim smjerom i jednako se snažno zalagati za reforme. “Bila je otvorena za dijalog i pokazivala razumijevanje za probleme i prepreke koji stoje na putu snažnijeg gospodarskog rasta”, izjavio je Majetić, koji se nada i da odlazak Dalić neće zaustaviti postizanje nagodbe u Agrokoru.

cilj ispunjen

NISAM UČINILA NIŠTA POGREŠNO, REKLA JE DALIĆ

Najčitanije iz rubrike