Novosti
MILORAD PUPOVAC:

Bleiburg odvojiti od slavljenja ustaštva
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

“Ako dvije države ne budu znale kako će se nositi sa zločinima iz 90-ih i strahotama Drugog svjetskog rata i ne osude aktere koji su do toga doveli, onda srpsko-hrvatski odnosi ne mogu imati dobru perspektivu. Bit ćemo žrtve ratnih prilika i povod za zabrinutost Europe i međunarodne zajednice. Nismo daleko od toga da se začuju zvona za uzbunu”, rekao je zastupnik Hrvatskog sabora i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac za beogradske Večernje novosti, dodavši kako ne vjeruje da će najavljeni susret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezina srpskog kolege Aleksandra Vučića išta bitno popraviti, jer “u Beogradu postoji jedinstven stav oko politike, a u Zagrebu nije baš tako - moraju i Vlada i Sabor dati doprinos u popravljanju odnosa, a to ne može biti brzo, i bit će potrebni mjeseci za obnovu dijaloga”.

Govoreći o subotnjoj komemoraciji na Bleiburgu, Pupovac drži kako se “nitko ne može protiviti komemoraciji žrtvama, ali ona se mora odvojiti od slavljenja ustaškog režima, ideologije i njihovih zločina, ne smije se više dopustiti stvaranje i gajenje ustaškog mita u Bleiburgu.” Za Pupovca je dobro što je ove godine prvi put bilo reakcija Austrije, Slovenije, Italije i Katoličke Crkve.

- Europa je napravila prvi korak, ali to nije dovoljno. A hrvatska država će, tek kada žaljenje za žrtvama odvoji od veličanja ustaštva, pokazati da joj je zaista stalo do njezine antifašističke tradicije – rekao je Pupovac. M.Flego

Možda ste propustili...

ODLAZAK BRAČNOG PARA RASPUDIĆ

“Raskol u Mostu bio je samo pitanje vremena”

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar