Novosti
POGREŠKA OBRANE?

Mamić predao sudu pripremljene odgovore za svjedočenje Lovrena
Objavljeno 14. svibnja, 2018.
Neviđene mjere sigurnosti vladale su na sudu jer je Mamić izjavio da će “popiti otrov kao Praljak”

U nastavku suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamiću, porezniku Milanu Pernaru i Damiru Vrbanoviću došlo je do nevjerojatne pogreške obrane. Nakon što je sudsko vijeće prihvatilo većinu dokaza koje je na prošlu sudsku raspravu u dva registratora, u kojima je bilo 227 stranica, donio Zdravko Mamić, njegov branitelj Ivan Stanić je zatražio da se dio dokaza “povuče” i da se ništa ne čita, jer je dio pripreme obrane.

- Pregledani dokazi koje je sudsko vijeće usvojilo pogreškom su dostavljeni s dokaznim prijedlogom - kazao je odvjetnik Stanić. Međutim, tužitelji smatraju da su “priprema” ustvari pitanja i odgovori Dejana Lovrena prije početka suđenja, odnosno s uputama kako da svjedoči.

Odgovori ostaju

- Ne radi se o bilješkama obrane, nego o dokumentaciji nastaloj nakon ispitivanja Dejana Lovrena u istrazi u USKOK-u, a prije ispitivanja na sudu gdje su odgovori u prvom licu i uvelike se poklapaju s Lovrenovim iskazom na sudu, a sve kako bi se pripremilo svjedoka za svjedočenje i njegov se iskaz prilagodio obranama okrivljenika – kazao je zamjenik ravnateljice USKOK-a Tonči Petković. Sudsko vijeće odlučilo je da će dokument pod nazivom “Lovren iskaz i pitanja” ostati u spisu, jer ih je obrana sama preko Zdravka Mamića i dostavila. No, dokumenti nisu javno čitani nego samo reproducirani. Podsjetimo, protiv Lovrena već je pokrenuta istraga zbog sumnje u lažno svjedočenje u ovom postupku, dok je protiv Luke Modrića zbog lažnog svjedočenja podignuta i optužnica.

Uskok je promijenio činjenični opis optužnice i predao sudu usklađeni prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od optuženih Zdravka i Zorana Mamića, poreznika Milana Pernara i Damira Vrbanovića. Rasprava je odgođena za 28. svibnja kada se moraju pojaviti svi optuženi da bi se očitovali o izmijenjenoj optužnici.

Neviđene mjere osiguranja dočekale su u ponedjeljak na Županijskom sudu u Osijeku Zdravka Mamića. Na ulazu u sud Mamiću su pravosudni policajci detaljno pretražili svaki džep, a potom su ga u sudnici dočekala još četiri pravosudna policajca i tri pripadnika osiguranja u civilu koji su u pomoć Osječanima stigli iz Zagreba.

Napustio sudnicu

Tri pravosudna policajca stajala su na nekoliko metara od Zdravka Mamića što ga je uzrujalo i prije početka sudske rasprave. Upitao je predsjednika sudskog vijeća, suca Darka Krušlina, hoće li policajci cijelo vrijeme biti u sudnici, a na potvrdan odgovor se ustao.

– Nemam potrebu sudjelovati u takvoj predstavi! Bok! – rekao je Mamić i izišao. Kako doznajemo, razina sigurnosti podignuta je na maksimum jer je Zdravko Mamić izjavio za tjednik “Globus” da će, ako bude osuđen na zatvorsku kaznu, “popiti otrov kao general Praljak.” Novinari su detaljno pretraženi na ulazu, provedeni hodnikom do sudnice, gdje su ponovno pretraženi. Samo dvije televizijske kamere smjele su biti ispred optuženih, dok su ostale morale biti u stražnjem dijelu sudnice s novinarima, policajcima u civilu i četvrtim pravosudnim policajcem.

Sandra LACIĆ

Veljko Miljević

odvjetnik

BIT OPTUŽNICE NEPROMIJENJENA

Odvjetnik Veljko Miljević, punomoćnik supruge i kćeri Zdravka Mamića, osvrnuo se na odgovore Dejana Lovrena u dokazima obrane i kazao da ocjena o tome predstavlja li nešto radne materijale ili ne, ne bi trebala ulaziti u dokazni postupak. Dodao je i da, ako je to nekome zanimljivo, to može biti predmet nekog drugog postupka. Nakratko je uspio vidjeti izmijenjenu optužnicu. “Ne može nitko vidjeti u roku od dvije minute nešto što je napisano na četiri-pet stranica u ovako važnom procesu. Pogledao sam naročito točke optužnice koje se odnose na Zdravka Mamića i vidio sam da su konačni iznosi eventualne protupravne imovinske koristi i eventualne štete za koju tvrde da je oštećen Dinamo, isti kao i do sada. Jednostavnije, čini mi se da se bit optužnice nije promijenila, ali je dodan tekst - kazao je Miljević. Na jake snage osiguranja rekao je da, ako je točno na koju se informaciju osiguranje nadovezuje, mjere su preuranjene.