Osijek
PROJEKT VRIJEDAN 31 MILIJUN KUNA

Osijek dobiva još jednu stazu za hodanje dugu 4 kilometra
Objavljeno 15. svibnja, 2018.
Najčešći izgovor građana za nehodanje je nedostatak društva

S jučerašnjim danom i u Osječko-baranjskoj županiji službeno je započelo provođenje nacionalnog programa “Živjeti zdravo”. Naime, riječ je o zdravstvenoj kampanji vrijednoj čak 31 milijun kuna, a čiji je nositelj Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dok je u Osječko-baranjskoj županiji provoditelj akcije županijski ZZJZ.

Ovaj projekt financiran je u iznosu od čak 85 posto iz sredstava Europskog socijalnog fonda i prvi je takav projekt u Europskoj uniji, financiran sredstvima iz ovoga fonda, a u 2017. godini proglašen je jednim od dva najbolja projekta svih zemalja članica te primjerom dobre prakse korištenja novca iz ovog fonda. Projekt se provodi u 21 gradu, odnosno u svim hrvatskim županijama, a Osijek je 19. grad u kojem je u ponedjeljak održana i konferencija na kojoj su se naveli svi programi koji predstoje osječkom području. Voditeljica projekta, doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović naglasila je kako je ovo prvi projekt u kojem se s riječi prešlo na djela, odnosno kako se, osim što se educira, nudi i konkretna mogućnost zdravog života.

Pet komponenti

- Zdravlje je nešto što gotovo svi dobijemo na dar. No, prilično ga nesvjesno narušavamo do trenutka dok ga ne izgubimo, a onda ga zazivamo. Projekt “Živjeti zdravo” podijeljen je u pet komponenti. Prvo je tu zdravstveno obrazovanje, gdje ulažemo u promicanje tjelesnog, mentalnog i spolnog zdravlja naše djece, a preko njih dolazimo do učitelja i roditelja, te rodbine. Druga komponenta spojena je s petom, a to je “Hodanjem do zdravlja”. Mi smo pomalo zaboravili na najosnovniji i najizvediviji pokret, a to je hodanje. Najčešći izgovor koji čujemo kada pitamo ljude zašto ne hodaju je da nemaju s kime. Sada se ulažu sredstva u svaku županiju, pa tako i u ovu za uređenje jedne hodačke staze. U konkretnom slučaju to je staza od četiri kilometra, gdje će vas prema životnim navikama volonter hodač u isto vrijeme na istom mjestu čekati svaki put i više nema izgovora da nemate s kime hodate. Treća je komponenta prehrana i zdravlje. Napravili smo jamstveni žig, koji je prošli tjedan ravnopravno uvršten u europske jamstvene žigove. Tako ubuduće kada budete na nekoj namirnici vidjeli žig “Živjeti zdravo” , to će biti poruka da je ta namirnica zadovoljila najviše standarde kvalitete.

Projekt do 2020.

Četvrta komponenta je “Tvrtka prijatelj zdravlja”. Naime, nismo zaboravili da ljudi osam sati provode na radnom mjestu i što bi im nedostajalo da imaju kvalitetnu prehranu ili kutak za tjelovježbu na radnom mjestu. Kroz ovu komponentu brinemo se i za radno aktivno stanovništvo. Peta komponenta su “Volonteri u parku”. To je za naše najmlađe. Uređujemo jedan park u kojem će volonteri čekati vašu djecu i biti s njima dok vi morate nešto obaviti - objašnjava doc. Musić Milanović.

Projekt je započeo u prosincu 2016. i traje do prosinca 2020. No, u HZJZ-u se nadaju da će efekti projekta biti trajni.

- Ono što ovaj projekt čini drukčijim je da mi, osim što educiramo, sve o čemu govorimo činimo i dostupnim. Kada govorimo da se treba kretati, mi napravimo i stazu i dovedemo volontere. Tako do 2020. u sve škole stižu i poligoni za vježbanje, kako bi svi mogli provoditi obvezna tri sata tjelovježbe - zaključuje Musić Milanović. Projekt su svojom nazočnosti i pozdravnim riječima podržali i župan osječko–baranjski Ivan Anušić te gradonačelnik Ivan Vrkić, ali i eurozastupnica Biljana Borzan.

Nefreteta Z. EBERHARD
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike