Mozaik
15. SVIBNJA

HRT obilježava 92 godine Hrvatskoga radija i 62 godine Hrvatske televizije
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u utorak 15. svibnja, obilježava 92. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 62. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV). U okviru ovogodišnjega programa obilježavanja Dana Hrvatske radiotelevizije u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu je jučer organizirana projekcija HRT-ova dokumentarnoga filma “Joško Eterović” autora Milana Bešlića. Iste večeri u Muzeju suvremene umjetnosti organizirano je svečano otvorenje tradicionalne izložbe HRT-ovih kamermana i snimatelja, na kojoj svoje vrijedne radove izlaže čak 23 autora s ukupno 49 fotografija na temu Kontakt.

Središnja svečanost bit će u utorak, 15. svibnja na Hrvatskoj radioteleviziji – glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije u 11 sati organizirat će prijam za udovice zaposlenika Hrvatske radiotelevizije poginulih u Domovinskome ratu, kojima će u spomen na komemoracijskome okupljanju u 11.30 izaslanstva Hrvatske radiotelevizije, Udruge branitelja Hrvatske radiotelevizije te Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije položiti vijence i upaliti svijeće, a u HRT-ovu televizijskome studiju Anton Marti u 12 sati održat će se svečani program u okviru kojega će tradicionalno biti dodijeljene godišnje nagrade Hrvatske radiotelevizije zaslužnim zaposlenicima, nagrada za životno djelo Ivan Šibl te nagrade Joško Martinović za najbolju novinarsku reportažu i Gordan Lederer za najbolji snimateljski ili kamermanski rad.

HRT u okviru ovogodišnjega programa obilježavanja 92. obljetnice Hrvatskoga radija u emisiji Zaboravljeni glasovi na Prvome programu Hrvatskoga radija 15. svibnja s početkom u 20.15 podsjeća na početke emitiranja Radija Zagreb 15. svibnja 1926., kada je počela, kako je u jednome tekstu zapisao novinar Cino Handl, radiogroznica. U emisiji će se emitirati i prilozi s proslave 60. obljetnice postojanja Radija Zagreb iz 1986. kad se na poziv slušateljima da se jave sa zanimljivim pričama iz povijesti Radija Zagreb među ostalima javila Zdenka Folnović Račić, koja je 1932. bila prava zvijezda. Prema njezinoj priči, bila je jedino dijete koje je tada nastupalo na radiju.

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske radiotelevizije Hrvatski radio i Hrvatska televizija pripremit će, kao i dosad, prigodan program. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr, a podatci o povijesti Hrvatske radiotelevizije mogu se pronaći na podstranicama obljetnica.hrt.hr. T.K.

U studiju Anton Marti u 12 sati održat će se svečani program i dodjela godišnjih nagrada

Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike