Mozaik
140 GODINA CRVENOG KRIŽA I NATJECANJE

Osječani osvojili prvo
i drugo mjesto
Objavljeno 14. svibnja, 2018.
U kategoriji pomlatka prvo mjesto osvojila je OŠ Mladost Osijek, a među mladima je 2. mjesto pripalo II. Gimnaziji

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci uspješno je organiziralo 22. Državno natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa, koje je ujedno bilo središnji događaj proslave 140 godina HCK-a, 65 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji HCK-a i 25 godina od međunarodnog priznanja HCK-a kao nacionalne organizacije.

Natjecanje je okupilo 120 mladih humanitaraca iz deset osnovnih i deset srednjih škola iz cijele Hrvatske, predstavnika Gradskih društava Crvenog križa najboljih na izlučnim natjecanjima, koji su morali pokazati znanje u dvije tematske cjeline: provjera znanja o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te provjera znanja i vještina iz prve pomoći. U kategoriji pomlatka prvo mjesto osvojila je OŠ Mladost Osijek, drugo mjesto OŠ Sesvete, a treće OŠ Stjepana Antolovića iz Privlake.

- Konkurencija je bila jako teška, sve ekipe dale su maksimum i ponosni smo na sve ekipe koje su sudjelovale na ovom natjecanju u Vinkovcima. Za ovo natjecanje pripremale smo se dosta dugo, no na kraju smo sretni što u Osijek nosimo prvo mjesto, trud i rad se u konačnici isplatio - rekla je Lana Marković iz OŠ Mladost Osijek.

U kategoriji mladih prvo mjesto osvojila je V. gimnazija Zagreb, drugo mjesto II. gimnazija Osijek, a treće Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar.

- Pripreme su bile još od devetog mjeseca kad je počela škola, onda smo imali prvu pokaznu vježbu koju su nam pripremili mentori i od onda svaku subotu smo vježbali, te kako se približavalo natjecanje imali smo sve više proba.Konkurencija je bila dosta teška, Osijek je bio iza nas koji je bio jako blizu po bodovima, sve ekipe su se dugo spremale.Nadale smo se dobrom uspjehu s obzirom koliko smo priprema imale - rekla je Klara Radić iz V.Gimnazije Zagreb.

- Sretni smo što smo dobili organizaciju državnog natjecanja, posebice jer je ovo godina velikih jubileja. To smo dobili zahvaljujući tome što još od 1889. godine u Vinkovcima djeluje Crveni križ. Dokazao se u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u Domovinskom ratu, u poplavama, u izbjegličkoj krizi nedavno, a posebice su se istaknuli naši mladi svojim uspjesima na državnim natjecanjima te dugogodišnjim sudjelovanjem na međunarodnoj smotri mladih u Solferinu - istaknuo je Dražen Švagelj, predsjednik GDCK Vinkovci.

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci za potrebe organizacije natjecanja imalo je pomoć oko 100 volontera, a svi natjecatelji imali su samo riječi pohvale za organizaciju i s lijepim su uspomenama otišli iz Vinkovaca. Samom natjecanju prethodile su brojne edukativne i zabavne aktivnosti u kojima su svi sudionici imali priliku predstaviti kraj iz kojeg dolaze, ali i u različitim oblicima kreativnog izražavanja predstaviti članove svojih ekipa te naposljetku u igri “Potraga za blagom” upoznati Vinkovce i njegove znamenitosti. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održani su na Korzu, nakon čega je ulicama Vinkovaca održana bakljada po uzoru na onu u Solferinu.

Mario KOKAJ
NAGRADA ZA VINKOVČANE

Na natjecanju u Vinkovcima imali smo prvi put natjecanje u realističnom prikazu ozljeda, gdje se natjecalo šest ekipa, a natjecatelji su morali pokazati znanje u pripremi ozljeda, pripremi scenarija te glumi. Prvo mjesto osvojilo je Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, drugo mjesto Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, treće Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, četvrto mjesto osvojilo je Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac, peto mjesto Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo, a šesto Gradsko društvo Crvenog križa Našice.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa