Mozaik
LEON LUČEV U CANNESU PREDSTAVIO FILM “TERET”

Svi imaju mišljenje o svemu,
a zapravo je riječ o strahu
od nepoznatog i od istine
Objavljeno 15. svibnja, 2018.
Glumi vozača koji za NATO bombardiranja u hladnjači prevozi tajanstveni teret

Kad me Ognjen (Glavonić, nap. a.) nazvao, rekao mi je da mu treba glumac koji film može odglumiti bez riječi, a da je u svakom kadru. Vidio me u nekom filmu i nazvao prije nekih šest godina, od kad se pripremamo za ovaj film.

Meni je taj način rada vrlo blizak, taj neki naturalizam i gluma koja je na granici naturščika i profesionalca. Iskreno, ovo mi je najteži projekt u karijeri i najteža uloga. Taj teret koji nosi ova priča i koji se nalazi i u naslovu filma bio je i teret koji sam kao glavni glumac morao iznijeti na svojim leđima, i to nije bilo jednostavno. Snimanje je bila teško i fizički i psihički - otkriva nam Leon Lučev zašto je redatelj srpskog filma “Teret” baš njemu ponudio glavnu ulogu.

Otvaranje starih rana

Iako je uloga uistinu vrlo zahtjevna i teška, kao uostalom i tema filma, Leon je vrlo uvjerljivo i životno utjelovio lik vozača Vlade koji u vrijeme NATO bombardiranja Srbije u hladnjači prevozi tajanstveni teret s Kosova u Beograd i tek nakon dolaska saznaje mračnu istinu ostvarivši tako još jednu snažnu i upečatljivu ulogu u svojoj karijeri.

Film talentiranog mladog srpskog redatelja u kojem se Hrvatska pojavljuje kao manjinski koproducent bez sumnje će podići prašinu u Srbiji, ali i cijeloj regiji i ponovno otvoriti važna pitanja, ali i stare rane.

- Imao sam potrebu biti dio ove važne priče, mislim da je tema važna ne samo nama, koji smo bili svjedoci tih događanja i vremena, nego i mladim generacijama. Njima možda čak i više - kaže nam Lučev, s kojim smo razgovarali u Cannesu dan nakon projekcije filma u ugodnom prostoru beach restorana na plaži hotela J. R Marriott dok je oko nas pljuštala kiša.

- Ovaj film neće samo otvoriti neke stare rane već i uzbuditi duhove sadašnjosti. Uvijek se sjetim filma “Svjedoci”, u kojem sam glumio, a koji je indirektno progovorio o ubojstvu obitelji Zec i ljudi koji su imali “mišljenje” o tom filmu iako ga nisu niti vidjeli. Takvih će biti i sada. Mi živimo u vremenima kad svi imaju mišljenje o svemu, a zapravo je riječ o velikom strahu od nepoznatog i strahu od istine, a to je vrlo destruktivno za svako društvo - priča Lučev, koji je doslovce na svojim leđima iznio čitav film dok su sve ostale uloge epizodne, ali isto tako sjajno odigrane.

Novi kratki film

Između ostalih, Leonovu suprugu u filmu tumači poznata srpska glumica Tamara Krcunović, a zanimljivo je da Leonova sina Ivana tumači njegov stvarni sin koji se također zove Ivan.

- Ovo nam je prvo zajedničko filmsko iskustvo i bilo je jako lijepo i ugodno - kaže nam naš sugovornik koji se na intervjuu pojavio kanski skockan u ljetnom plavom odijelu, a čiji 17-godišnji sin kreće očevim glumačkim stopama i po onome što smo vidjeli u filmu “Teret”, naslijedio je i očev talent i strast prema glumi.

- Ovo mu je prva veća filmska uloga, radio je neka stvari za televiziju i imao je ulogu u jednom filmu koji sam napravio s nekim mojim prijateljima i kolegama. Mi smo inače vrlo bliski, imamo odličan odnos, Ivan je vrlo drag i talentiran dečko. Sugerirao sam Ognjenu da bi bilo sjajno kad bi Ivan glumio mog sina i nakon dvije audicije dobio je ulogu i ispalo je to jako dobro. Ponosan sam na njega, mislim da je postao vrlo zreo i lijepo ga je gledati kako upoznaje profesiju koju ja jako dobro poznajem - priča Leon Lučev, koji se posljednjih nekoliko godina uz glumu posvetio razvoju vlastitih filmskih projekata, tj. pisanju scenarija i režiranju. Jedan od tih projekata je i kratki film “Dan kojeg se malo sjećam”, koji je inspiriran njegovim vlastitim životom.

- Kratki film je završen, sad smo u fazi prijavljivanja na festivale. Riječ je o jednom vrlo intimnom projektu. Film je sniman u našoj kući na Zlarinu, glume moje kćerke, od profesionalaca Gogo Bogdan i Nina Violić, a film govori o danu u kojem je umro moj otac, a moja kćerka je slavila rođendan. I mi smo slavili rođendan. Imao sam potrebu ispričati tu priču, pa sam to i učinio - kaže Lučev.

Za kraj smo hvaljenog glumca pitali koje ga nove uloge uskoro očekuju, a njegov odgovor samo je potvrdio da je Leon Lučev i dalje jedan od najtraženijih hrvatskih glumaca.

- Uskoro krećem raditi film koji režira Nina Violić, a za koji se spremamo već skoro pet godina, nakon toga snimam s Danilom Šerbedžijom, a onda i s Milanom Trencom koji režira “Ribara i ribarsko prigovaranje” u kojem Rade Šerbedžija tumači jednu predivnu ulogu - otkrio nam je Lučev.

Iz Cannesa: Stjepan HUNDIĆ

sina

GLUMI GA LEONOV PRAVI SIN IVAN

Ovaj film neće samo otvoriti neke stare rane već i uzbuditi duhove sadašnjosti

Možda ste propustili...

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike