Kultura
INTERVOX NA UAOS-u - TJEDAN U ZNAKU VOKALNE GLAZBE

Zaslužuju veliku prisutnost na koncertnim pozornicama
Objavljeno 15. svibnja, 2018.
Izvrsna su bila gostovanja umjetnika iz Novog Sada, Zagreba i Princetona

Na Odsjeku za glazbenu umjetnost Akademije za kulturu i umjetnost tjedan je protekao u znaku vokalne glazbe. Nakon završetka 6. međunarodnog pjevačkog natjecanja “Lav Mirski”, tjedan je nastavljen izvrsnim gostovanjima umjetnika iz Novog Sada, Zagreba i Princetona (USA).

Ponedjeljak je bio posvećen vokalnoj umjetnici, sopranistici Senki Nedeljković, koja se osječkoj publici predstavila uz klavirsku pratnju Aleksandre Rakić. Koncertni recital pod nazivom Canzoni italiane, specifičan je zbog činjenice da su se umjetnice odlučile izvesti program nekih od najatraktivnijih, ali publici možda manje poznatih pjesama (kancona) nastalih iz pera najvećih majstora talijanske opere, kao što su Verdi, Puccini, Bellini, Donizetti, Tosti, Rossini i dr., što je ovom koncertu dalo posebno zanimljivo ozračje. Publika je uživala u prepoznatljivom belkantistički naglašenom pismu najvećih opernih skladatelja interpretiranih u nešto intimnoj formi solopjesme za glas i klavir. Muzikalan, tehnički savršen, a emotivno topao i uvjerljiv te vidljivo iznimno suradljiv nastup novosadskih umjetnica oduševio je publiku, što je rezultiralo višestrukim dodatcima programu.

Sljedećega je dana predstavljen projekt ostvaren u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu. Riječ je o multimedijalnom predstavljanju opusa hrvatske skladateljice Ivane Lang (1912.-1982.), pod nazivom “Priča o Ivani”, koji su predstavili studenti studija Pjevanja i Klavira. Projekt su inicirale, osmislile i vodile prof. Kristina Beck-Kukavčić, Vesna Rožić i Eva Kirchmayer Bilić, a nastupili studenti: sopranistica Josipa Bilić, sopranistica Tea Zec, mezzosopranistica Lana Maletić, pijanisti Kristian Keil, Marko Biškup, Maro Taslaman.

Izveli su izbor iz opusa Ivane Lang: vokalnu liriku i klavirske skladbe za klavir solo i klavirski duo od kojih valja posebno istaknuti nadahnute nastupe pijanista Kristiana Keila koji je podjednako briljirao u solističkim izvedbama, kao i u ulozi korepetitora pjevačicama. Posebno dojmljiva bila je vrckava izvedba sopranistice Ivane Bilić u skladbi Murva op. 1., na stihove Dragutina Domjanića te duet Bilo vavek veselo op. 41., u izvedbi Tee Zec i Lane Maletić uz pratnju Marka Biškupa. Koncert je završio zanimljivom izvedbom višestavačane skladbe za klavir četveroručno Mali šaroliki svijet op. 61., u izvedbi Kristiana Keila i Mara Taslaman.

Svojom mladošću i entuzijazmom gosti iz Zagreba ostvarili su interes za nedovoljno poznat i izvođen opus skladbi skladateljice, koja sudeći prema skladbama koje smo imali priliku čuti, zaslužuju mnogo veću prisutnost na koncertnim pozornicama.

Dva je dana gostujući umjetnik bariton i sveučilišni profesor Elem Elay, s Wetminster Choir College iz Princetona (USA), s kojim Odsjek za glazbenu umjetnost godinama održava profesionalne veze u obliku razmjene profesora, održao je za studente i zainteresiranu javnost dva stručna izlaganja na temu Imagination vs. Interference in Singing and Teaching, koja će ostati zapamćena kao posebno inspirativna za sve one kojima je vokalna umjetnost budući poziv ili, pak, samo izvor životnog zadovoljstva.

Profesor Elay pokazao se kao izniman motivacijski govornik koji vokalnoj umjetnosti istovremeno pristupa kao uzvišenoj, plemenitoj, duhovnoj disciplini, ali koja u svojoj biti, da bi ostala aktualna i preživjela u današnjem vremenu, mora proživjeti vlastitu transformaciju te uključivo poštivati i sve neglazbene komponente suvremenosti. Gostovanje ovog poštovanog profesora i njegovo predavanje ostvareno je u suradnji s Američkom ambasadom u RH.

Antoaneta RADOČAJ-JERKOVIĆ
STUDENTI MUZIČKE AKADEMIJE U SARAJEVU

U okviru InterVoxa, održan je svečani koncert Vokalnih solista Muzičke akademije u Sarajevu. Koncert je rezultat suradnje sveučilišnih studija Pjevanja dviju glazbenih institucija, a nastupili su studenti iz klase dviju profesorica - izv. prof. mr. Ademe Pljevljak-Krehić i doc. Vedrane Šimić. Klavirski suradnik bio je dr. Milan Lucić.

Koncert se koncepcijski sastojao iz dva stilski kontrastna dijela. U prvome je naglasak bio na ozbiljnom, majestetičnom i meditativnom repertoaru skladbi u rasponu od baroka do romantizma, dok je drugi dio bio rezerviran za poznate i popularne operne arije G. Rossinija i W. A. Mozarta te solopjesme skladatelja 20. st. - J. Hatzea i Milana Prebande.

Koncert je otvorio bariton Siniša Markanović, a nastavio se naizmjeničnim nastupima mezzosopranistice Amile Ravkić, sopranistice Hane Salihović, baritona Ejnara Čolaka i basa Ivana Šarića.

Iako na različitim stupnjevima vokalnog obrazovanja, u rasponu od prve do završne godine, svi su izvođači pokazali zavidnu razinu pripremljenosti, muzikalnosti te vokalno-tehničke i scenske profesionalnosti. Posebno valja istaknuti nastup basa Ivana Šarića koji je oduševio raskošnim, zvučnim, ali istodobno i plemenitom bojom glasom i scenskom pojavom koja, iako je tek student 3. godine u klasi doc. Šimić, nagovještava uspješnu pjevačku karijeru. Uspjehu koncerta značajno je pridonijelo nenametljivo, ali sigurno i stilski vrlo razrađeno sviranje višeg umjetničkog suradnika dr. Milana Lucića koji se znalački uspio prilagoditi pjevačima, ali i pokazati osobnu pijanističku virtuoznost.

Elem Elay

UMJETNIK BARITON I SVEUČILIŠNI PROFESOR

“GIANNI SCHICCHI” U PEČUHU

Operu “Gianni Schicchi” Giacoma Puccinija u Hrvatskom je kazalištu u Pečuhu izveo ansambl Opera Panonica pod umjetničkim vodstvom izv. prof. art. dr. sc. Berislava Jerkovića, i uz klavirsku pratnju Ante Blaževića.

Opera “Gianni Schicchi” jedan je u nizu kulturnih programa u 2018. kojima se obilježava 45. godišnjica prijateljstva gradova Osijeka i Pečuha te dugogodišnja uspješna suradnja umjetničkih akademija Osijeka i Pečuha.

Realizaciju predstave, kojoj je službeno zatvoren InterVox, pomogli su Generalni konzulat RH u Pečuhu i Hrvatsko kazalište Pečuh. N.Vek.

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike