Učionica
GOTOVO TISUĆU POSJETITELJA NA PTFOS-U U OKVIRU FESTIVALA ZNANOSTI

Sudionici i posjetitelji ponijeli lijepe uspomene na PTFOS
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek (PTFOS) i ove je godine nastavio tradiciju u organiziranju različitih događanja u sklopu Festivala znanosti.

Brojka od gotovo tisuću posjetitelja koji su došli na Fakultet u okviru Festivala znanosti dokazuje koliko je atraktivan i da pruža zanimljivo osmišljene teme radionica i predavanja. Profesori i asistenti sa studentima osmislili su mnogo zanimljivih radionica i predavanja namijenjenih široj populaciji koja su održana 17. i 18. travnja 2018. u prostorijama Fakulteta. Teme su ovogodišnjih predavanja bile: „Tajna sastava jedne od najsavršenijih hrana iz prirode“, „Kako otkriti biljku pod stresom“, „Otkrivamo kakvu vodu pijete“ i „Otkrića su uvijek usmjeravala razvoj čovječanstva, ali čovjek svakodnevno otkriva nešto novo“. Teme su ovogodišnjih radionica bile: „Zaviri u nevidljivi svijet“, „Otkrijte bogatstvo prirodnog tekućeg zlata“, „Čudotvorni laboratorij biljne kozmetike – otkrijte tajnu ljepote“, „Otkrijte elemente periodnog sustava“, „Otkrijmo važnost voća i povrća i u kemiji!“, „Otkrivanje moći osjetila“, „Otkriće boja u hrani“ i „Otkrijte što sve sendvič vidi tijekom probave“.

Posjetitelji su, među ostalim, na radionicama mogli doznati kako napraviti balzam za lice i usne, dezodorans kreme i šumeće kuglice za kupanje na bazi prirodnih sastojaka. U laboratoriju za tehnologiju ulja i masti posjetitelji su mogli vidjeti proizvodnju hladno prešanih jestivih biljnih ulja iz različitih uljarica te kušati neobične okuse namaza od uljarica. U laboratoriju senzorskih analiza ispitivali su svoja osjetila – otkrivali su kako miris, boja i okus utječu zajedno, kako nas mogu zavarati i kako jedno bez drugoga ne mogu. Zavirili su i u nevidljiv svijet mikroorganizama, bića koja se ne mogu pojedinačno vidjeti golim okom, a prisutna su svugdje oko nas. Za potrebe jedne radionice hodnici su Fakulteta bili pretvoreni u velik probavni sustav te su tako posjetitelji doznali što se s hranom događa u pojedinim organima. Moguće je bilo i aktivno sudjelovanje učenika i ostalih posjetitelja, a svatko od njih ponio je jednu lijepu uspomenu na Fakultet.

Stela JOKIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike