Učionica
FERIT OSIJEK PARTNER U VAŽNOM PROJEKTU PROVEDBE PROGRAMA DRUŠTVENO KORISNOGA UČENJA

Počinje provedba projekta „Slavonska STEM evolucija“
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Dana 19. ožujka 2018. u Kući Europe u Zagrebu organizirana je svečanost podjele ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz poziva „Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnoga učenja (DKU)“ (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. - 2020., ESF – Europski socijalni fond).

Bit će financirana ukupno 24 projekta ukupne vrijednosti 23.865.649,13 kuna. Na svečanosti je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 1.193.312,63 kuna dodijeljen projektu „Slavonska STEM evolucija“ čiji je nositelj Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije iz Osijeka, a partneri su Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Zagreb, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek te Institut za razvoj i tržište rada Zagreb. Projekt se bavi rješavanjem problema nedovoljne suradnje između organizacija civilnoga društva (OCD-a) i visokoškolskih ustanova pri uključivanju studenata u rješavanje problema u zajednici, odnosno nerazvijenost modela društveno korisnoga učenja (DKU). Društveno je korisno učenje (DKU) u svijetu prepoznato kao učinkovit način povezivanja studenata i visokoškolskih nastavnika s organizacijama civilnoga društva (OCD) i širom društvenom zajednicom te kao važan poticaj studentima za pronalaženje prvoga posla, odnosno za njihovo povezivanje s tržištem rada. Pomoću DKU-a kao metode iskustvenoga učenja studenti primjenjuju znanje i vještine stečene kroz studij za razvoj i provedbu projekata kojima se rješava neki konkretan društveni problem. Osim nekoliko izdvojenih slučajeva na društveno-humanističkim fakultetima, u Hrvatskoj su općenito vrlo ograničene mogućnosti i malo je primjera postojanja mogućnosti da studenti sustavno i neprekidno primjenjuju stečena znanja uključivanjem u društveno korisne projekte u suradnji s OCD-ovima. Osobito je primjetan nedostatak kolegija s elementima DKU-a na fakultetima iz tzv. STEM područja.

Cilj je ovoga projekta razvoj održivih programa DKU-a u suradnji FERIT-a Osijek i organizacija civilnoga društva (OCD) u području razvoja STEM i digitalne pismenosti djece osnovnoškolske dobi na području pet slavonsko-baranjskih županija. Unaprijedit će se kapaciteti visokoškolskih nastavnika, predstavnika OCD-a i studenata o metodi DKU te će se razviti i provesti programi DKU-a za djecu u zajednici.

Željka MIOKOVIĆ
Ciljne skupine i projektni tim

Ciljne su skupine u projektu nastavnici i studenti FERIT-a Osijek te predstavnici OCD-ova, a trajanje je projekta 20 mjeseci. U projektni tim uključena su četiri nastavnika FERIT-a Osijek: dr. sc. Željka Mioković, doc. dr. sc. Marinko Barukčić, doc. dr. sc. Ivan Aleksi te izv. prof. dr. sc. Krešimir Nenadić.

Možda ste propustili...