Učionica
JOSIP JURIČIĆ, PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKOGA FAKULTETA OSIJEK

„Profesori nas usmjeravaju prema pravom cilju i budućem poslu“
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek (PTFOS) moderno je visoko učilište čiji su studijski programi usklađeni s programima srodnih studija u Europi, stoga sve više naših kolegica i kolega dio studija provode u inozemstvu te lako pronalaze posao u struci u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Studijski programi nude specijalizaciju u različitim područjima: prehrambenom i procesnom inženjerstvu te sigurnosti hrane i nutricionizmu. Širok je opseg poslova koje možemo obavljati nakon završetka ovoga Fakulteta. Možemo raditi u pogonima prehrambene i kemijske industrije, na rukovodećim mjestima u istima, u državnim službama, inspekcijama, u znanosti i obrazovanju te svojim radom pridonositi razvoju gospodarskih subjekata i različitih ustanova i institucija u RH i inozemstvu. Studij na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek upisuju oni koji dijele ljubav prema istraživanju, eksperimentima te stjecanju širokoga spektra znanja, vještina i kompetencija. S druge strane, svjesni smo da se danas na tržište stavljaju različiti prehrambeni proizvodi, a svi znamo i koliko prehrana utječe na kvalitetu našega života. Na osnovi toga, mi koji studiramo na ovome Fakultetu, mogli bismo reći da nas je privukla želja za poboljšanjem kvalitete života danas i u budućnosti.

Da bismo uspjeli u ostvarenju cilja koji smo si postavili upisom na Fakultet, pomažu nam profesori. Svatko se od njih trudi prenijeti nam svoje stečeno znanje i ljubav prema predmetu koji predaje. Radom u laboratoriju profesori nas upoznaju, znaju naša imena i upoznaju se s našim vještinama i talentima. Upravo upoznavanje svakoga studenta u radu pomaže u usmjeravanju prema pravom cilju i budućem poslu. Bitno je prepoznati koji je student nadaren za što. S profesorima sudjelujemo u projektima, radionicama i drugim aktivnostima kao što su Festival znanosti, Noć znanosti, Dan mladih istraživača i slično. Organiziramo humanitarne aktivnosti, športske događaje, roštiljadu i drugo. Trenutačno surađujemo u nastanku časopisa Tehnos koji će biti album uspomena našega Fakulteta. Svakodnevna okruženost mnoštvom novih informacija, znanstvenih otkrića, projekata, aktivnosti i događanja iziskuje pisani oblik i sve to zaslužuje biti zapamćeno.

Često nas pitaju kako poboljšati proces stjecanja znanja i kako poboljšati uvjete studiranja na našem Fakultetu i općenito u Osijeku i Hrvatskoj. Poboljšanje je uvjeta širok pojam i zahtijeva sustavan rad na svakome području. To je proces koji zahtijeva angažiranost i studenata i profesora, ali i od samog sustava obrazovanja negdje na vrhu ljestvice. Svakako, u to se mogu ubrojati studentski smještaji, stipendije, opremljenost fakulteta u obliku bogatije literature za rad, računala, prostora, laboratorija i slično.

Ono što mi studenti možemo učiniti za poboljšanje uvjeta studiranja jest dati svoj maksimum u onome što radimo, onome što učimo, pomoći kolegama u svladavanju novih izazova, zajedno graditi uspomene i nova prijateljstva. Ono što želimo jest da jednoga dana zajedno radimo dobro svoj posao kao što to danas čine naši profesori. I želimo proizvoditi i testirati čokoladu (priznajte da ste ljubomorni!).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike