Učionica
PRAVNI FAKULTET OSIJEK

Tri projekta međunarodne suradnje – jedna od osnova strateškoga razvoja Fakulteta
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Od svih aktivnosti koje je Pravni fakultet Osijek provodio u proteklom razdoblju valja posebno istaknuti one koji predstavljaju osnovu strateškoga razvoja Fakulteta.

To su svakako projekti međunarodne suradnje koji su jedna od osnovnih strateških smjernica Pravnoga fakulteta, a za predstavljanje su izabrana tri projekta: INSPIRED, EUFam's i EUChild.

Projekt INSPIRED

Projekt "INSPIRED – Innovative Solutions for Practicality and Impact in Refugee and Migration Oriented Education" međunarodni je program koji se provodi u strateškom partnerstvu pet europskih pravnih fakulteta. To su: Pravni fakultet Osijek (koordinator projekta), Pravni fakultet Sveučilišta Mykolas Romeris iz Litve, Pravni fakultet Inholland Sveučilišta za primijenjene znanosti iz Nizozemske, Pravni fakultet Sveučilišta u Pečuhu iz Mađarske te Pravni fakultet Sveučilišta London South Bank iz Ujedinjenog Kraljevstva. Pridruženi je partner Sveučilište Ulster iz Ujedinjenoga Kraljevstva. Glavna ja projektna aktivnost razvoj zajedničkoga i multidisciplinarnoga e-modula o izbjegličkom i migracijskom pravu (s trima podmodulima) koji će se u ožujku 2018. testirati u Litvi, a u godinu dana kasnije (ožujak 2019.) i završno predstaviti u Hrvatskoj. Osim testiranja i uvođenja novoga zajedničkog modula, tijekom je provedbe projekta predviđeno i mnogo drugih popratnih aktivnosti. Projekt je nastao kao potreba projektnih partnera za provođenjem programa koji bi obuhvatili i omogućili specijalizaciju studenata u području EU prava koje je, s obzirom na novije događaje u Europi i šire, jedno od najaktualnijih pitanja u Europskoj uniji, a to je pitanje izbjeglica i migracija, s naglaskom na temeljna prava, zaštitu žrtava trgovine ljudima i mjere EU-a protiv organiziranoga kriminala i terorizma.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije programom Erasmus+, a provodi se od 1. listopada 2017. do 30. rujna 2019. godine. Ciljevi su projekta: poboljšanje kvalitete pravnoga obrazovanja u području izbjegličkoga i migracijskoga prava na pet europskih pravnih fakulteta, uvođenje zajedničkoga modula i drugih inovativnih metoda učenja u sustav pravnoga obrazovanja, kao i jačanje kvalitete specijaliziranoga obrazovanja kroz međunarodnu mobilnost i prekograničnu suradnju. Projektna je koordinatorica doc. dr. sc. Helga Špadina.

Projekt EUFam's

Glavni je prioritet projekta „Planning the future of cross-border families: a path trough the coordination“ (EUFam's)“ pridonijeti ispravnoj i dosljednoj primjeni mnogih uredbi Europskoga vijeća i haških protokola vezanih uz migracijska kretanja unutar i izvan Europske unije te njihov utjecaj na živote građana koji čine jednu od okosnica projekta. U okviru se projekta želi istražiti je li pravni okvir razvijen unutar EU-a i Haaške konferencije za međunarodno privatno pravo doista olakšao rješavanje prekograničnih sporova. Svrha je projekta utvrditi s kojim se poteškoćama u primjeni tih uredaba i konvencija susreću različiti dionici (pravosuđe, odvjetništvo, centri za socijalnu skrb, posebni skrbnici za djecu, središnja tijela te sami građani). Projektom se ujedno namjerava provesti i procjenjivanje prihvaćenih rješenja, uspostavljanje dijaloga među onima koji primjenjuju propise, kao i otkrivanje najbolje ujednačene prakse.

Svrha se projekta do sada ostvarila putem brojnih planiranih aktivnosti, i to analitičkih aktivnosti, zajedničkoga učenja te razmjene dobre prakse i suradnje. U listopadu 2016. na Pravnom fakultetu Osijek održan je Nacionalni seminar razmjene na kojem je sudjelovalo više od 40 odabranih pozvanih sudionika. Rasprava u okviru seminara obuhvatila je otvorena pitanja iz hrvatske prakse, a bila je podloga za izradu hrvatskoga Izvješća o dobroj praksi.

Slijedom održanoga seminara na razini Hrvatske kreirana je tzv. EUFam's mreža koju čini više od 70 znanstvenika, sudaca, odvjetnika, posebnih skrbnika, javnih bilježnika, djelatnika centara za socijalnu skrb i članova Središnjega tijela. PRAVOS tim u svibnju je 2017. godine sudjelovao na Međunarodnom seminaru razmjene na MaxPlanck institutu u Luxembourgu gdje su svi projektni partneri raspravljali o dotadašnjim projektnim rezultatima. Također, u prosincu 2017. sudjelovao je na Završnom seminaru na Sveučilištu u Milanu, a voditeljica projektnoga tima izv.prof. dr. sc. Mirela Župan održala je izlaganje na temu Paralelni postupci.

PRAVOS tim neprekidno je sudjelovao u stvaranju EUFAM's baze nacionalne sudske prakse na koju je podignuto preko 70 obrađenih odluka hrvatskih sudova. Članovi PRAVOS tima sudjelovali su u izradi dokumenata s prijedlozima modela alata koji će biti dostupni sudovima, odvjetnicima i krajnjim korisnicima, kao i u oblikovanju smjernica za buduće propise, odnosno za izmjenu postojećih propisa koji će biti upućeni europskom zakonodavcu te nacionalnim vladama. Članovi PRAVOS tima sudjelovali su u izradi Završne studije, a u tijeku je njezino objavljivanje u obliku monografije u pravnoj ediciji izdavača HART. Svi su projektni rezultati stalno objavljivani na internetskoj stranici www.eufams.unimi.it i Facebookovu profilu projekta na engleskom jeziku te na http://www.pravos.unios.hr/projekt-eu-fams na hrvatskom jeziku.

Projekt EUChild

Polazište je projekta Jean Monnet katedre za prekogranično kretanje djeteta u EU-u da su na razini Europske unije i drugih međunarodnih organizacija razvijeni brojni pravni alati usmjereni k promicanju i zaštiti prava djece izložene prekograničnom kretanju, no oni nisu dostatno zastupljeni u postojećim kurikulumima Sveučilišta u Osijeku. Projekt je namijenjen u prvom redu studentima prava svih razina, ali su određeni sadržaji namijenjeni i studentima drugih fakulteta i smjerova te zainteresiranoj javnosti. Najzastupljenija je tema u projektu problematika građanskopravnih aspekata kretanja djece preko granice poput povjere djeteta, uzdržavanja, prava na susrete i druženje, zastupanja djeteta pred sudom te drugim pripadajućim temama. Glavni je cilj projekta pružanje kvalitetne nastave i obrazovanja u širokom rasponu tema koje se vežu uz prekogranično kretanje djeteta u EU-u. Usporedno s nastavom i izvannastavnim aktivnostima provode se i znanstvena istraživanja na projektom definiranim područjima.

Projekt je započeo okruglim stolom „Pravne implikacije prekograničnoga kretanja djece“ održanim u veljači 2017. na Pravnom fakultetu Osijek. Uz nastavnike uključene u projekt, sudjelovali su predstavnici sudstva, Centra za posebno skrbništvo, Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade te nevladinih organizacija. Svrha je događaja bila otvoriti pitanja i otkriti probleme o kojima je potrebno dodatno raspraviti. Uz nastavne aktivnosti, drugu je godinu zaredom održana radionica „EUkutak za djecu“, namijenjena učenicima osnovnih škola, a koja ih kroz igru i online pristup službenim portalima EU-a namijenjenima djeci upoznaje s temeljima i značenjem EU-a. Radionicu prati i odgovarajući webinar. U povodu obilježavanja Međunarodnoga dana djeteta u studenom 2017. održana je radionica „Pravo na ostvarivanje osobnih odnosa s djetetom prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima (EKLJP)“ koja je okupila više od 40 praktičara. U ožujku 2018. održana je međunarodna doktorska konferencija EUChild na kojoj je svoje radove izložilo 17 doktoranada i nekoliko mentora iz sveukupno osam država. U okviru triju tematskih sesija izložene su teme koju su se odnosile na različite pravne i pravosudne aspekte prekograničnoga kretanja djece. Na konferenciji su svoja izlaganja imali inozemni i domaći plenarni govornici: profesorice Thalia Kruger (Sveučilište u Antwerpenu), Szeibert Orsolya (Eötvös Loránd Sveučilište u Budimpešti), Sanja Marjanović (Sveučilište u Nišu) i Iris Goldner Lang (Sveučilište u Zagrebu).

Do kraja projekta, osim redovitoga održavanja nastavnih aktivnosti i radionica, predviđeno je održavanje regionalnoga natjecanja studenata prava „EU dijete“ i Završne konferencije te izrada znanstvene monografije „EU dijete – prekogranično kretanje djece u EU-u“. Voditeljica je projektnoga tima izv. prof. dr. sc. Mirela Župan.

Helga ŠPADINA, Mirela ŽUPAN, Martina DRVENTIĆ
Dvanaest novih nastavnih kolegija

U okviru projekta EUChild Projektom je ustrojeno 12 novih nastavnih kolegija u obliku obveznih i izbornih predmeta, za diplomsku, poslijediplomsku i doktorsku razinu studenata. Kolegiji se održavaju kroz sve tri akademske godine trajanja projekta, a trenutačno je pri završetku izvođenje nastave u drugoj godini projekta. Polaznici kolegija, sukladno programu aktivnosti Projekta, redovnim pohađanjem kolegija stječu određeni broj ECTS bodova. U okviru nastavnih aktivnosti u akademskoj godini 2016./2017. održano je ukupno 170 sati nastave koju su pohodila 322 studenta.

IznimNO ZANIMANJE za studij Socijalni rad

Od ostalih važnih aktivnosti Fakulteta potrebno je izdvojiti pokretanje Sveučilišnoga preddiplomskoga studija Socijalni rad koji je pobudio iznimno zanimanje među studentima. Drugi studentski naraštaj prati izniman interes prvoga, upisanoga u ovoj akademskoj godini - 2017./2018.: za upisnih 70 mjesta ima 388 zainteresiranih studenata od kojih njih 72 studij Socijalni rad bira kao prvi izbor.

Možda ste propustili...