Učionica
PROF. DR. SC. JURISLAV BABIĆ - DEKAN PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKOGA FAKULTETA OSIJEK

„Danas je PTFOS moderno visoko učilište s osam različitih studija“
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Vizija je Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek (PTFOS) biti elitna znanstvena i nastavna institucija Hrvatske, usmjerena na provedbu međunarodno prepoznatljivih znanstvenih, razvojnih i stručnih istraživanja, obrazovanje međunarodno kompetentnih stručnjaka te pružanje snažne potpore razvoju gospodarstva. Danas je PTFOS moderno visoko učilište s osam različitih sveučilišnih studija te bogatim znanstvenim i stručnim radom. Studijski su programi usklađeni s programima srodnih studija u Europi. Koncept se cjeloživotnoga učenja provodi u okviru različitih programa (trenutačno 12 programa) koji s programima formalnoga obrazovanja čine obrazovanje usklađeno s Bolonjskim procesom. Fakultet u svojim redovima ima zaposlenike koji su članovi najviših državnih tijela, znanstvenih i stručnih organizacija i institucija te dobitnici brojnih prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Sva postignuća i uspjesi fakultetskih studenata i zaposlenika rezultat su poticanja izvrsnosti i neprekidnoga unaprjeđenja uvjeta studiranja i kvalitete nastavnoga, znanstvenoga i stručnoga rada.

Nastava svih studija na Fakultetu organizirana je u obliku predavanja, seminara i vježbi koje se izvode kao laboratorijske, auditorne i/ili industrijske (terenske) vježbe. Osim klasičnoga predavanja, nastavnici se koriste i drugim metodama podučavanja koje su usmjerene poticanju studenata na aktivno sudjelovanje u nastavi kao što su timski rad te samostalnost i kreativnost. Fakultet ima dugogodišnju suradnju s gotovo svim gospodarskim subjektima u okruženju, a i šire, u kojima se provodi praktična nastava putem industrijskih (terenskih) vježbi te putem obvezne praktične nastave u trajanju od 21 dan. Osim toga, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca studentima organiziramo dobrovoljan rad/praksu tijekom ljetnih mjeseci. Ciljevi su prakse upoznavanje studenata s načinom rada, problemima i rješenjima u industrijskoj praksi, odnosno primjena i usavršavanje stečenih znanja, vještina i kompetencija. Studenti PTFOS-a uključeni su i u rad različitih udruga, organiziraju različite izvannastavne i športske aktivnosti, humanitarne aktivnosti i drugo. Osim toga, stalno se pojačava sudjelovanje studenata u inozemnim nastavnim i stručnim mobilnostima u okviru Erasmus, CEEPUS i IAESTE programa. Naši inženjeri, magistri i doktori znanosti te specijalisti struke pridonijeli su i pridonose razvoju gospodarskih subjekata i različitih ustanova i institucija u RH i inozemstvu. Polučili su tijekom svoje profesionalne karijere važna postignuća, ostvarili odgovorne položaje sve do predsjednika uprava ili direktora gospodarskih subjekata, odgovornih funkcija u tijelima državne uprave, istaknutih sveučilišnih funkcija i drugo.

Potrebno je istaknuti i rad Alumni PTFOS-a koji okuplja bivše studente i djeluje u cilju promicanja ugleda Fakulteta i inženjerske struke, poboljšanja kvalitete studiranja, unaprjeđenja znanstvenoga i stručnoga rada te pružanja pomoći sadašnjim studentima u obavljanju stručne prakse i zapošljavanja.

Aktivnosti na PTFOS-u u budućnosti bit će usmjerene na učvršćivanje pozicije jedne od vodećih nastavnih i znanstvenih institucija ovoga dijela Hrvatske i šire regije, usmjerene na provedbu međunarodno prepoznatih znanstvenih, razvojnih i stručnih istraživanja. Posebna pozornost u vremenu koje dolazi bit će posvećena praćenju potreba tržišta rada te sukladno tomu i uvođenju novih studijskih programa, prije svega interdisciplinarnih, u suradnji s drugim sastavnicama Sveučilišta, kao i kraćih oblika edukacija u okviru koncepta cjeloživotnoga učenja.

Možda ste propustili...