Učionica
VELIKO POSTIGNUĆE TAMARE ĐERĐ, STUDENTICE ODJELA ZA BIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Nov univerzalan koncept mjerenja metaboličke aktivnosti organizama
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Studentica Odjela za biologiju Tamara Đerđ autorica je novoga univerzalnog koncepta mjerenja metaboličke aktivnosti organizama tijekom ekotoksikoloških istraživanja. Svojim uređajem RTOX-1 doprinijela je većoj kakvoći uobičajenih testiranja te uštedjela znatnu količinu novca potrebnu za nabavu gotovoga instrumenta.

Ugljikov dioksid iznimno je važan plin za život na zemlji. Osim izravne povezanosti s globalnim zatopljenjem, ugljikov dioksid važan je i za život biljaka. Nastajanje ugljikova dioksida izravno je vezano uz kemijsko ili biokemijsko sagorijevanje unutar organizama. S obzirom na to da je količina proizvodnje ugljikova dioksida proporcionalna metaboličkoj aktivnosti organizama, na osnovi količine toga plina koju neki organizam stvara tijekom vremena može se procijeniti koliko je taj organizam metabolički aktivan, odnosno kakva je njegova energetska bilanca. Osim za istraživanje bioloških fenomena vezanih uz pojedine organizme, mjerenja proizvodnje ugljikova dioksida sve veću važnost imaju i u ekotoksikologiji te u procjeni ekološkoga učinka i rizika. Mjerenja dostatne kakvoće za svrhovitu interpretaciju rezultata često zahtijevaju uporabu vrlo skupih mjernih instrumenata. Tehnološka usavršavanja i sve veća dostupnost pojedinih dijelova takvih instrumenata, kao i razvoj suvremenih senzora, potencijalno omogućavaju izradu vlastitih rješenja koja nimalo ili u vrlo maloj mjeri kakvoćom rezultata odstupaju od daleko skupljih mjernih uređaja uobičajeno prisutnih na tržištu.

Tamara Đerđ, studentica treće godine preddiplomskoga studija Biologija na Odjelu za biologiju, posljednje dvije godine aktivno sudjeluje u istraživanjima Zavoda za kvantitativnu ekologiju, posebice u istraživanjima u okviru HRZZ projekta DEFENSoil. Tijekom istraživanja na tome projektu izradila je, potpuno samostalno, koncept primjene jeftinih senzora u mjerenju metaboličke aktivnosti. Konstruirala je i testirala sustav RTOX-1 kojim se, na osnovi višestrukoga epizodnog mjerenja temperature i količine ugljikova dioksida, vrlo precizno mjeri metabolička aktivnost pokusnih organizama tijekom ekotoksikoloških testova. Taj je sustav primjenjiv i u akvatičkim, ali i u terestričkim ekotoksikološkim istraživanjima, a u planu je istraživanje primjene takvoga sustava mjerenja u mikro i mezokozmičkim pokusima. Uređaj RTOX-1 trenutačno je u završnoj fazi testiranja na nekoliko ekotoksikoloških testnih sustava, a planira se njegovo usavršavanje te povećanje mjernih mogućnosti. Rad studentice Tamare Đerđ izvrstan je primjer angažmana studenata u sveučilišnim znanstvenim istraživanjima, ali i dobrih strana davanja studentima mogućnosti za rad i iskazivanje vlastite kreativnosti.

Branimir HACKENBERGER KUTUZOVIĆ
Izradila i hardver i softver

Tamara Đerđ, osim hardverskoga rješenja, izradila je i softversku multiplatformsku (Windows, Linux, Mac) podršku u računalnom jeziku Python koja omogućava s jedne strane lako prikupljanje podataka s instrumenta, a s druge strane izravnu interpretaciju dobivenih rezultata. Zanimljivo je da se cijene gotovih mjernih uređaja istih odrednica, kakve ima RTOX-1, kreću od nekoliko desetaka tisuća do preko stotinu tisuća kuna, a za dovršenje potpuno funkcionalnoga prototipa toga uređaja utrošeno je višestruko manje novca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike