Učionica
UMJETNIČKA AKADEMIJA PARTNER 1. FESTIVALA POLJSKOG FILMA „VISLA“

U kinu Urania prikazivani filmovi i odigrana predstava poljskih autora
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Od 24. do 29. travnja 2018. u osječkom kinu Urania održan je 1. Festival poljskog filma „Visla“ što je bila prigoda da osječki zaljubljenici u film vide najnovija ostvarenja poljske kinematografije, jedne od najznačajnijih europskih i svjetskih kinematografija.

Festival „Visla“ već se dulje vrijeme održava u više europskih zemalja, a svoje ovogodišnje prvo izdanje započeo je upravo u Osijeku. Organizator je festivala bila Zaklada Wspieram uz financijsku podršku Ministarstva kulture i narodne baštine Republike Poljske i uz sufinanciranje Poljskoga instituta filmske umjetnosti, a partner je Festivala bila Umjetnička akademija u Osijeku. Na samome otvorenju, među ostalima, bili su nazočni i veleposlanik Republike Poljske u Zagrebu Andrzej Jasionowski kao i gosti iz Poljske – redateljica Kinga Dębska i glumac Szymon Piotr Waszawski.

Studenti su glume i lutkarstva UAOS-a pod mentorstvom doc. art. Jasmina Novljakovića u okviru programa otvorenja izveli predstavu „Kazalište Zelena guska predstavlja“, prema tekstovima K. I. Galczyńskoga, koja je naišla na nepodijeljene simpatije i osječke publike i gostiju iz Poljske. Potom je prikazan potresan film „Najbolji“ Łukasza Palkowskoga. Nakon toga tijekom sljedećih pet dana nizali su se sjajni poljski filmovi, a u suradnji s UAOS-om organizirane su projekcije najboljih kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova Studija Munk te Fakulteta radija i televizije Šleskoga sveučilišta. Gosti iz Poljske susreli su se i sa studentima Akademije. Tom je prigodom prikazan film „Šest oktava“ Kinge Dębske, a zatim je nastavljena zanimljiva rasprava o poljskom filmu. Organizatori Festivala iznimno su zadovoljni prijemom filmova i već najavljuju drugo izdanje Festivala za iduću godinu.

Jasmin NOVLJAKOVIĆ
Doc. art. Jasmin Novljakovićdobio poljsku Počasnu medalju

Redatelj i glumac doc. art. Jasmin Novljaković velik je dio svojega života povezan s poljskim kazalištem i kulturom, aktivan je u popularizaciji poljskoga teatra i dramskih tekstova u hrvatskim kazalištima, a sudjelovao je u organizaciji i ovoga događaja. Prije tri je godine Jasmin Novljaković na proslavi 25. obljetnice djelovanja Poljskoga kulturnog društva Mikolaj Kopernik od tadašnjega veleposlanika Republike Poljske Macieja Szymańskoga dobio Počasnu medalju „Zaslužni za poljsku kulturu“ koju mu je predao u ime poljske ministrice kulture Malgorzate Omilanowske. Bilo je to priznanje za dugogodišnji rad na promicanju poljske kulture i poticaj za daljnji rad.

Možda ste propustili...