Učionica
OTVOREN DRUGI POZIV ZA PRIJAVU PRIJEDLOGA ZA PREKOGRANIČNI PROGRAM INTERREG IPA-CBC

Planirani zajednički kulturni i umjetnički projekti s partnerima iz Novoga Sada
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Dana 17. i 18. travnja 2018. u Gradskoj kući u Subotici održana je konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati Prvoga poziva Interreg – IPA CBC (Cross-Border Cooperation) programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije.

Tom je prigodom predstavljen i Drugi poziv za dostavu prijedloga projekata za taj program. Više od 40 milijuna eura ukupan je proračun toga programa koji je podijeljen u četiri kategorije – poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih ustanova, zaštita okoliša, doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine te jačanje konkurentnosti i razvoja poslovnoga okruženja. Na konferenciji su sudjelovali i dekanica Umjetničke akademije u Osijeku prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić te Antonija Matić i Antonio Šabić, voditeljica i stručni suradnik Ureda za projekte i programe EU-a i međuinstitucijsku suradnju UAOS-a. Oni su tu konferenciju prepoznali i kao mogućnost apliciranja Akademije s nekim od svojih brojnih projekata na taj poziv. Tijekom istoga mjeseca organizirane su još tri konferencije u okviru istoga programa: 19. travnja u Srijemskoj Mitrovici, 25. travnja u Iloku i 26. travnja u Našicama. U dogovoru s Akademijom u Iloku su bili Snježana Barić-Šelmić i Tomislav Levak, asistenti Odjela za kulturologiju, kada su se i sastali s partnerima iz Novoga Sada na potencijalnim zajedničkim kulturnim i umjetničkim projektima.

Inače, za Drugi poziv osigurano je nešto manje od 18 milijuna eura, a u taj su program uključene četiri istočne županije u Hrvatskoj te pet zapadnih okruga u Srbiji. Prijavitelji mogu biti jedinice lokalne samouprave, udruge civilnoga društva, fakulteti, škole i ministarstva.

Antonio ŠABIĆ
Možda ste propustili...