Učionica
INTERKULTURNA KOMUNIKACIJA I MEĐUNARODNI GRANDMA'S STORY PROJEKT

Studenti na Pop up pikniku predstavili rezultate istraživanja o migrantima i izbjeglicama
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Pop up piknik održan je 20. travnja 2018. u Habjanovcima u Etno kući u okviru međunarodnoga projekta Grandma's story, financiranim iz programa Europske unije Erasmus +.

Nositelj je projekta engleska neprofitna organizacija Legacy WM, a ključni su partneri iz Engleske, Turske, Estonije, Italije, Švedske i Hrvatske. Hrvatski su partneri, koji sudjeluju u projektu, Muzej Slavonije i Udruga za rad s mladima Breza. S njima su u istraživačkom dijelu projekta surađivali studenti treće godine Odjela za kulturologiju pod vodstvom predavačice Mirte Bijuković Maršić te studenti informatologije Filozofskoga fakulteta Osijek pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Gordane Dukić.

Primaran je cilj projekta razvoj novih digitalnih alata i edukativnih materijala koji će djelatnicima pomoći u radu s mladim migrantima i izbjeglicama u interkulturnom okruženju. Cilj je projektnih aktivnosti uključiti mlade osobe – izbjeglice i migrante – u rad i aktivnosti lokalne zajednice pomoću razvoja vještina u interpretaciji, razumijevanju i vrjednovanju kulturne baštine i medija u tolerantnom i raznolikom okruženju. Sekundaran je cilj osposobiti djelatnike za suradnju s muzejima i galerijama te baštinskim neprofitnim organizacijama, posebice onima koji se nalaze u neposrednoj blizini boravišta nacionalnih manjina. Studenti su Odjela za kulturologiju na seminarskoj nastavi u okviru obveznoga kolegija Interkulturalna komunikacija radili intervjue sa ženama koje su tijekom svojega života selile iz različitih razloga i prikupljali podatke o problemima s kojima su se susretale, njihovom suodnosu s lokalnom zajednicom, čuvanju kulturne baštine i kulturnoj memoriji, a studenti su informatologije provodili medijsku analizu izvješćivanja o migracijama i izbjeglicama.

Mirta BIJUKOVIĆ MARŠIĆ
Francuska Šokica i habjanovačka snaha

U Etno kući u Habjanovcima muzejska pedagoginja Jesenka Ricl organizirala je predstavljanje rezultata projekta kao Pop up piknik, gdje su studenti pojasnili svoja istraživanja. Domaćica je bila Caterina Novoselić, francuska Šokica i habjanovačka snaha, koja je obnovila kuću u stilu slavonske tradicijske graditeljske baštine.

Možda ste propustili...