Novosti
POKUŠAJ DVA REFERENDUMA

Prikupljanje potpisa protiv izbornog sustava i Istanbulske
Objavljeno 13. svibnja, 2018.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" u nedjelju je počela s prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, a koordinator inicijative Zvonimir Troskot kaže da izmjenama žele omogućiti pravedniji izborni sustav, jačanje involviranosti građana u političke procese te jačanje odgovornosti političara prema biračima. Potpisi se prikupljaju iduća dva tjedna, do 27. svibnja, a inicijativa "Narod odlučuje" građane pita dva pitanja. Prvo se odnosi na opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u Hrvatskom saboru i koji je optimalni izborni prag. Drugo pitanje fokusirano je na nacionalne manjine, jer smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u Sabor s malim brojem glasova dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja vlade i proračuna. Potrebno je prikupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa. Prema objavi Ministarstva uprave, naime, u registru birača s današnjim danom upisano je ukupno 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Troskot je u izjavi novinarima ispred potpisnoga mjesta na zagrebačkom Trg bana Jelačića kazao kako će se točan broj lokacija na kojima se prikupljaju potpisi znati sredinom tjedna no, ističe, uz najveće gradove, prikupljaju se i u najmanjim mjestima u Hrvatskoj. Odbacuje tumačenja pojedinih analitičara kako je pravi cilj njihove inicijative upletanje Crkve u HDZ, odnosno rušenje HDZ-a s Andrejom Plenkovićem na čelu, ističući da Inicijativa želi pravedniji izborni sustav. "Ne radi se tu o utjecaju Crkve i HDZ-u, ne radi se tu o desnici. Radi se o izbornom sustavu koji nema ni plavu ni crvenu boju. Ne radi se ni o lijevoj strani političkog spektra, već o pravednosti koja je neutralna”, tvrdi Troskot.

Veći dio građana koji su u kratkim izjavama novinarima naveli svoje razloge zašto daju potpis ističe želju za promjenom "uvijek istih lica" na političkoj sceni, a neki kao primjere navode zastupnika talijanske nacionalne manjine i potpredsjednika Sabora Furija Radina, te zastupnika srpske nacionalne manjine, SDSS-ova Milorada Pupovca.

U nedjelju je počelo i prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” potpise je prikupljala na nešto manje od 1500 lokacija. Koordinatorica inicijative Kristina Pavlović ističe zadovoljstvo odazivom prvi dan te vjeruje da će prikupiti potrebnih 374.740 potpisa. "Potpisivanje je krenulo odlično, ljudi reagiraju tako da se vidi da znaju o čemu se radi, znaju sve o Istanbulskoj konvenciji”, kazala je Pavlović u izjavi novinarima kod potpisnog mjesta ispred zagrebačke katedrale. "Ako je već prvi dan ovako uspješan, mislim da ćemo do kraja odraditi dobar posao”, ocijenila je Pavlović prvi dan prikupljanja potpisa za referendum o otkazivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. H

Izborni sustav treba ostaviti predstavničkim institucijama

Premijer Plenković, upitan o početku prikupljanja potpisa za dvije referendumske inicijative, rekao je kako inicijativa koja se tiče promjene izbornog sustava zadire u one teme koje nisu teme koje bi trebale biti predmet referenduma. "Izborni sustav i izborno zakonodavstvo treba ostaviti predstavničkim institucijama. Ne znam u kojoj se zemlji izborni sustav definira referendumom", istaknuo je. Vezano uz inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije istaknuo je kako se provedba te konvencija, sukladno Interpretativnoj izjavi, neće kositi s vrijednosnim sustavom u Hrvatskoj.