Regija
MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

Djeca se družila, šetala
šumom, crtala svoju obitelj
Objavljeno 13. svibnja, 2018.

BELI MANASTIR

Četvrti je put belomanastirska udruga Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.) u lovačkom domu kod Belog Manastira organizirala obilježavanje međunarodnog Dana obitelji. U goste su pozvali učenike četiriju nižih razreda OŠ dr. Franje Tuđmana, njihove učitelje, roditelje i rodbinu. “Klinci” su, uz pomoć roditelja ili sami, pekli kobasice, u obližnjoj šumi skupljali biljke potrebne za svoje herbarije, sudjelovali u malim olimpijskim igrama, crtali svoju obitelj i pod vedrim nebom ručali grah koji im je skuhala volonterka Ivana.

- Međunarodni dan obitelji obilježavamo stoga što su se neke životne i obiteljske vrijednosti malo pogubile. Skrećemo na strane koje nisu važne. Novac, primjerice, koliko god je važan, jer se od zraka ne može živjeti, postao je i prevažan. Mi se pak zalažemo da obitelj bude broj jedan i misao vodilja pri svakom planiranju - objašnjava Mirela Alagić, predsjednica P.G.D.I.-ja, naglašavajući kako se njezina udruga fokusirala na rad s djecom i mladima. Dodaje da su njihovi volonteri upravo udomljena djeca i ona koja su djelomično “skrenula s puta” pa im u P.G.D.I.-ju pomažu naći onaj pravi. Doprijeti žele i do učitelja jer su upravo oni skupina ljudi koji su nositelji određenih promjena te koji usmjeravaju djecu.

Podsjetila je Alagić i na jedinu baranjsku zakladu, zakladu PUT u osnivanju, koja će biti kruna njihova projekta. Bavit će se mladima koji napuštaju udomiteljske obitelji. Ministarstvo uprave je 19. veljače donijelo rješenje kojim se odobrava osnivanje zaklade, a trenutačno su u fazi čekanja trećeg rješenja.

Obilježavanju Dana obitelji odazvali su se belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob i njegova zamjenica Ivana Bandov-Paulić. I. Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike