Osijek
GRADSKI I ŽUPANIJSKI REBALANSI PRORAČUNA

Sredstva za opremanje KBC-a, Centra za autizam, školu plivanja za djecu...
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

I iz Osječko-baranjske županije i iz Grada Osijeka gotovo istovremeno stižu najave o rebalansu proračuna za tekuću godinu. Najavili su to, uostalom, u odvojenim situacijama, pred novinarima osobno i župan Ivan Anušić i gradonačelnik Ivan Vrkić. Za očekivati je da će se o ovome raspravljati na Skupštini Županije, odnosno na Gradskom vijeću već idućeg mjeseca.

Gdje će bit rezovi? Oba se proračuna zapravo dobro pune, pa neće bit razloga za rezanje, nego će se pronaći sredstva za nove projekte. Nešto više informacija, istina neslužbenih, dolazi iz županijskih redova. Dva je ostalom župan najavio. Prvi je da će se iznosom od dodatnih 400 tisuća sufinancirati poslovanje Zračne luke Osijek. Drugi poznati iznos je onaj od 700 tisuća kuna koje će, u smislu poticanja razvoja investicija, Osječko-baranjska županija usmjeriti prema kreiranju uvjeta za dolazak u Osijek tvrtke Ericsson Nikola Tesla. I Grad Osijek će takvu stavku dodati u svoj proračun, ali, kako također neslužbeno saznajemo, riječ je o iznosu od 900 tisuća kuna. Dio tog iznosa bit će korišten i za realizaciju projekta IT parka / poslovnog centra koji Grad najavljuje duže vrijeme. Podsjetimo, nedavnom odlukom o zamjeni zemljišta s Poljoprivrednim institutom, osigurana je lokacija u Gackoj ulici.

Uz ovo, i Grad će rebalansom također povećati iznos koji su prvotno planirali za sufinanciranje poslovanja osječke zračne luke.

Kada smo već kod “gradske” korekcije proračuna, Grad Osijek će ove godine izdvojiti dodatna sredstva za realizaciju projekta izgradnji Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, kolokvijalno znanog kao Centar za autizam koji će ove jeseni, godinu ranije no što je prvotno najavljeno, biti otvoren. I to je projekt u kojemu Grad Osijek i Županija imaju zajednički interes. Povećat će se i iznos za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva... O kojim je iznosima riječ naši “gradski izvori” nisu mogli precizirati, jer kažu: “Doista je u ovom trenu aktivan tek 'grubi' prijedlog izmjena proračuna.”

Izvori bliski Uredu župana otkrivaju, pak, dva nova projekta, prvi je da će se iznosom od cca 20 tisuća kuna osigurati sredstva za ljetovanje djece slabijeg imovinskog stanja. Odnosno za deset obitelji omogućit će se, prvi put, odlazak na ljetovanje na jadransku obalu. Drugi je projekt - škola plivanja, više od tisuću djece, učenika petih razreda osnovnih školi proći će obuku kojom će se svladati osnove tehnike plivanja. Za taj se projekt planira iznos od 600 tisuća kuna.

Županija će dodatnim sredstvima nastaviti podupirati primarnu zdravstvenu zaštitu i pomoć Kliničkom bolničkom centru - podsjećamo primjerice na realizirano opremanje ambulate za invazivno liječenje boli u KBC-u, što je znatnim iznosom pomogla Županija.

Naposljetku još jedna lijepa vijest je da će Osječko-baranjska županija u svome proračunu osigurati i sredstva za pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, riječ je, primarno, o pomoći našim ljudima u susjednoj Vojvodini.

Dario KUŠTRO

gesta

ŽUPANIJA ĆE POMOĆI HRVATIMA U VOJVODINI

600

tisuća kuna Županija će izdvojiti za školu plivanja više od tisuću djece, učenika petih razreda osnovnih školi

1,6

milijuna kuna zajedno će Grad i Županija usmjeriti prema kreiranju uvjeta za dolazak tvrtke Ericsson Nikola Tesla u Osijek

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike