Novosti
RASPRAVA U SABORU

Problem blokiranih postao je sistemski
Objavljeno 11. svibnja, 2018.

Saborski zastupnik Mosta Hrvoje Runtić ustvrdio je u petak u Hrvatskom saboru kako je problem blokiranih eskalirao do takvih razmjera da ga možemo zvati sistemskim problemom, braneći u raspravi prijedlog zakonskih izmjena kojima bi se blokiranima olakšala otplata dugovanja.

Klub zastupnika Živoga zida i SNAGA-e, Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista i Klub zastupnika HSS-a predložili su izmjene Zakona o obveznim odnosima koji Vlada ne prihvaća, a kojim predlažu da dužnici koji su zapali u financijsku krizu prvo otplaćuju glavnicu, potom troškove, a na kraju kamate.

"Problem je eskalirao do takvih razmjera da ga možemo slobodno nazvati sistemskim problemom... Izraženo u brojkama 325 tisuća blokiranih građana duguju više od 43 milijarde kuna glavnice, što je problem reda veličine jednog Agrokora", kazao je Runtić, dodavši da "izvanredna situacija zahtijeva izvanredne mjere".

Goran Aleksić (SNAGA) kazao je da cilj prijedloga nije spriječiti da vjerovnici dobiju natrag svoja potraživanja, nego da se smanje ovršni troškovi i zatezne kamate.

"Stanje s ovršenima i blokiranima je dramatično", istaknuo je Aleksić, navodeći da se s predloženim pomoglo više od 50 posto njih. Vladajućima prijedlog da zatezne kamate prestaju teći kada dosegnu visinu glavnice duga nije prihvatljiv, jer, procjenjuju, suprotna je svrsi kamata i jer bi se time pogodovalo dužniku na štetu vjerovnika. Zatezne kamate teku samo ako je dužnik u kašnjenju, a visina stope zatezne ograničena je zakonom i takva zaštita dužnika smatra se dostatnom i primjerenom, kazala je Marija Jelkovac (HDZ).

Podsjetila je i da je u pripremi novi ovršni zakon koji će, kaže, popraviti položaj svih ovršenih. Hrvatski sabor je raspravom o navedenom zakonskom prijedlogu završio ovotjedno zasjedanje.H

DRŽAVA RADI NA ŠTETU RADNIKA

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj upozorio je u petak na, kako je rekao, nepravedan odnos države prema radnicima DIV-a, odnosno bivšeg TVIK-a i Dalmatinke kojima se ne isplaćuju njihova potraživanja te Dalmacijavina i Brodosplita, a pravosuđe i Finu prozvao je da rade nezakonito i na štetu radnika. Za primjer je uzeo slučaj radnika kninskog TVIK-a koje je preuzeo DIV, gdje je pravosuđe odlučilo da radnici nemaju pravo na potraživanja. Objasnio je da su radnici željeli namiriti svoja potraživanja i da je njih 46 tužilo DIV, ali presuda je bila takva da nemaju pravo na svoj zarađeni novac. Potom je uslijedila i ovrha. "Od 46 radnika koji su tužili, ovršena su 24. Ovi drugi radnici trebaju tužiti svoje kolege da vrate potraživanja", rekao je Bulj.

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković