TvObzor
PET GODINA “TREĆEG ELEMENTA”

Emisija koja gledatelje upoznaje s čudesnim dostignućima suvremene znanosti
Objavljeno 11. svibnja, 2018.

Hrvatska radiotelevizija već pet godina na Trećemu programu svakoga četvrtka s početkom u 20.35 prikazuje znanstvenu emisiju “Treći element” u kojoj gledatelji uz stalne stručne voditelje, znanstvenike doc. dr. sc. Jelenu Šuran i dr. sc. Sašu Cecija, imaju prigodu doznati podatak više iz svijeta znanosti u tematskome razgovoru s gostima i uz reportaže snimljene u znanstvenim laboratorijima. Urednica je Jozefina Stipančević, redateljica Gordana Bolčić, a producentica Sanja Knez. Emisija se reprizira petkom u 10.00, također na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3).

“U petoj smo sezoni mogli naučiti više o eksperimentima na ljudima, o odljevu mozgova, doznati čime hraniti djecu, kako odrediti starost, obrađene su teme iz područja organske i anorganske kemije, mogli smo doznati i podatak više o znanstvenoj politici i znanstvenoj ekonomiji, a jednako zanimljiv bit će i ostatak sezone. Naime, neke od predstojećih tema su igrifikacija, znanstvena istraživanja korupcije, pametne infrastrukture i teorija igara“, poručuju autori i voditelji emisije Treći element Jelena Šuran i Saša Ceci. Jelena Šuran pridružila se voditeljskomu timu početkom ove godine, a od samih je početaka, odnosno od 2013. godine, voditeljem uz Sašu Cecija bio Marko Košiček, koji je doktorirao biokemiju na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

“Treći element upoznaje gledatelje s čudesnim dostignućima suvremene znanosti i najnovijim spoznajama te otvara nova pitanja i iznosi drukčije poglede. Pokušavamo utvrditi što današnja znanost govori o pitanjima na koja znanstvenici stoljećima nastoje pronaći odgovor. Mislim da emisija ima još jednu vrlo važnu sastavnicu – daje znanstveno utemeljene odgovore na brojne pseudoznanstvene podatke, koji su u posljednje vrijeme gotovo preplavili medijski prostor. Gosti su nam ugledni hrvatski znanstvenici, veliki stručnjaci u svojim područjima iza kojih stoje godine rada, istraživanja i znanstvenih publikacija. Publika su nam svi oni koji imaju sklonosti prirodnim znanostima, iako u posljednje vrijeme znamo zakoračiti u humanističke i društvene znanosti. Ušli smo u petu godinu prikazivanja, a reakcije su naših gledatelja i znanstvene zajednice izvrsne“, ističe urednica emisije Jozefina Stipančević.

Osim na Trećemu programu Hrvatske televizije svakoga četvrtka od 20.35 znanstvena emisija Treći element dostupna je i preko mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. (N. K.)

 
Možda ste propustili...

BRITANSKI ELECTRO POP DUO STIŽE U TVORNICU KULTURE 

Monarchy donose novi album "Mid: Night"

MILJENICA NOVI FILM GRČKOG REDATELJA YORGOSA LANTHIMOSA

Tragikomična priča o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti i izdaji