TvObzor
JULIJA SAMOJLOVA OVE GODINE PREDSTAVLJA RUSIJU U LISABONU

Ne može proći bez skandala!
Objavljeno 11. svibnja, 2018.

S Eurosongom nije nikada dosadno. To paradno natjecanje euroazijskih država koje funkcionira na principu “hajdemo sada svi malo pjevati na engleskom”, prepuno kiča, jeftinih pjesmuljaka, bizarnih izvođača, hinjenog domoljublja, političke trgovine te ponekog plagijata, i ove godine prati cijeli svijet.

Lani je to natjecanje obilježio skandal sa zabranom ulaska u Ukrajinu ruske predstavnice Julije Aljegovne Samojlove jer je dvije godine ranije prekršila zakone te zemlje i gostovala na okupiranom poluotoku Krimu bez znanja vlasti u Kijivu, gdje je pjevala ruskim vojnicima. Europska radiodifuzijska unija (EBU) odmah je zaprijetila da će 62. Natjecanje za Pjesmu Eurovizije biti održano negdje drugdje ako ne propuste Ruskinju, ali u Kijivu nisu zbog toga savijali kičmu. Naposljetku je Moskva odustala od mogućnosti da njihova predstavnica zapjeva preko videolinka i odustala od ideje da nastupi u Kijivu. Među onima koji su na sličan način održali i odali počast Vladimiru Putinu i Moskvi jesu Goran Bregović i Emir Kusturica, kojima je također zabranjen ulazak u Ukrajinu. Iako je Samojlova bila sama kriva što se dala uvući u političke igre Kremlja (koji je šalje na okupirani Krim, a potom želi poslati u Ukrajinu znajući da se njihova predstavnica našla na popisu osoba koje su se ogriješile o ukrajinske zakone), možda je ta kazna bila preoštra za ženu koja je cijeli život prikovana za invalidska kolica. Svima onima koji su tako pomislili Samojlova je odgovorila trijumfalnim koncertom održanim u Sevastopolju na Krimu, na dan održavanja polufinala lanjskog Eursonga, rugajući se tako Kijivu drugi put.

Nije bilo nikakve sumnje da će na ovogodišnjem Eurosongu u Lisabonu nastupiti upravo ta ruska pjevačica, rođena u subarktičkoj nedođiji Republike Komi na samom sjeveru Rusije, u gradu koji su gradili zatočenici iz obližnjih gulaga. Ona je ovaj put došla s novom pjesmom na engleskom jeziku “I Wan't Break”. Njezinom nastupu u ovogodišnjem polufinalu prethodio je slabo zapaženi incident. Više propagandistica i političarka nego pjevačica, Julija Samojlova nastupila je u utorak u mimohodu tzv. besmrtne pukovnije u Lisabonu u organizaciji ruskog veleposlanstva u povodu Dana pobjede nad fašizmom. No, Portugal nije sudjelovao u Drugom svjetskom ratu, a svojih pseudofašista oslobodio se mirnom tranzicijom, tako da razloga da se maše Ljenjinovim (Lenjinovim) zastavama i boljševičkim simbolima nije bilo. Ono što je mnogima zasmetalo jest poziranje Samojlove sa zastavama “Donecke Narodne Republike” i “Luhanjske Narodne Republike”, dviju ruskih “SAO Krajina” u istočnoj Ukrajini na čijim se rubovima i danas vodi rat između Ukrajine i Rusije.

Ono po čemu će ovogodišnji Eurosong biti upamćen jest i ruski bojkot prijenosa prvog polufinala tog natjecanja, kako bi se izbjeglo prikazivanje nastupa irskog predstavnika Ryana O'Shaughnessyja, koji se javno izjašnjava kao homoseksualac, pod izgovorom da je u tome terminu predviđeno emitiranje nekakve televizijske nizanke. U Rusiji je zabranjena “homoseksualna promidžba”, a na udar je došao i Eurosong, iako se zaboravlja da je upravo ta zemlja slanjem lezbijskog dueta t.A.T.u. (skrećeno od „ta djevuška bi djevušku tu“), ne tako davno bila avangarda u promicanju tog životnog stila na Pjesmi Eurovizije.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

“SKRIVENI VULKAN: ERUPCIJA IZ PONORA” PREMIJERNO NA VIASAT NATUREU

Zaronite u dubine najsnažnije vulkanske erupcije

EPIC DRAMA DONOSI ČETVERODIJELNU BIOGRAFSKU SERIJU “ARCHIE”

Nevjerojatna priča jedne od najdugotrajnijih holivudskih ikona

Najčitanije iz rubrike