Novosti
SVJEDOK NA SUĐENJU STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU:

Crvenim beretkama zapovijedao je SDS
Objavljeno 10. svibnja, 2018.

U nastavku suđenja u Haagu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, načelniku Službe državne sigurnosti i zapovjedniku Crvenih beretki, optuženima za progon, ubojstva, prisilno premještanje i deportacije muslimanskog i hrvatskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995., svjedočio je zaštićeni svjedok koji je potvrdio da su jedinice Crvene beretke bile pod zapovjedništvom SDS-a.

Zaštićeni svjedok RFJ-083, bivši srpski policajac čija je postrojba u BiH, kako je pojasnio, “sudjelovala” u zločinu s Crvenim beretkama, izjavio je da su pripadnici ove postrojbe SDS-a Srbije u ožujku 1993. protjerivale Muslimane u istočnoj Bosni, pritom pljačkajući i paleći sela, a potvrdio je da je i osobno sudjelovao u toj operaciji kao pripadnik Posebne jedinice policije RJB-a MUP-a Srbije koja je u Bosnu upućena kao potpora Crvenim beretkama”.

Stanišićeva obrana sugerirala je kako je djelovanje Crvenih beretki i PJP-a MUP-a Srbije bilo legitimna zaštita granica Srbije nakon napada snaga Armije BiH u siječnju 1993., na što je svjedok odgovorio kako se “ni u jednom slučaju ne osigurava granica Srbije na teritoriju druge republike”. M.Flego

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike