Dome slatki dome
DIZAJN BEZ KOMPROMISA

Uređenje prema željama i potrebama
Objavljeno 10. svibnja, 2018.

Biti singl i uređivati dom ima velike prednosti – prostor možete u cijelosti urediti prema svojim željama i potrebama. Bez pregovora i kompromisa, stvorite ambijent koji će vas ispunjavati. Kompromisi su obično vezani uz muško-žensko poimanje uređenja prostora, koje se često znatno razlikuje.

Pripadnice ženskog spola obično su senzibilnije i profinjenije kada je u pitanju uređenje doma nego jači spol. Spremne su eksperimentirati i poigrati se neuobičajenim formama namještaja ili dekorativnih predmeta. U odabiru boja nemaju limita, jer sve boje mogu biti “ženske”, a pogotovo kada se međusobno kombiniraju.

Toplo i sigurno

Važan im je opći ugođaj doma, koji mora ostavljati dojam toplog i sigurnog, u koji se rado vraćaju nakon okončanog radnog dana. Bez ograničenja, orijentirane samo na sebe, singl-žene veliku pažnju poklanjaju uređenju stana. Taj izuzetan moment često je kao ritual koji se pomno planira, a zatim izvodi s puno pažnje brižnim odabirom svakog komada namještaja i ostalih predmeta koji će ispunjavati prostor.

Singl-žene uživaju u uređenju doma i u njega redovito unose puno svoje osobnosti, tako da on predstavlja sliku njih samih. Iako su financije često ograničavajući faktor, singl-dame nemogućnost kupnje skupljih komada namještaja nadomještaju simpatičnim bojama, finim tkaninama i dekoracijama, koje će domu dati ugođaj koji su poželjele.

Tipičan stan singl-pripadnice ljepšeg spola bit će istovremeno praktičan i profinjen. Često će se u njemu naći boje poput crvene, ljubičaste, ružičaste, narančaste ili crne. Lampe, koje stvaraju ugodnu atmosferu u večernjim satima, obavezne su. Linije namještaja često su organske ili zaobljene. Dekorativne tkanine imaju važnu ulogu u prostoru, a osim vizualne ljepote, moraju biti izuzetno ugodne za dodir, jer singl-žene stvaraju dom za uživanje.

Singl-muškarci imaju drugačiji pristup uređenju doma. Osnova u organizaciji je praktičnost, lakoća održavanja te ambijent koji je pomalo hladan u odnosu prema tipično ženskom singl-stanu. Omiljena kombinacija boja im je crno-bijela uz eventualan dodatak sive, plave ili crvene za najhrabrije. Stan često nije ogledalo osobnosti singl-muškaraca nego je to prostor koji se može transformirati prema njihovim trenutačnim potrebama – radni prostor, prostor za druženje ili hobi-prostor.

Uređenju stana singl-muškarci pristupaju uglavnom kao obvezi koju moraju riješiti. Ugodan prostor za život im je izuzetno bitan, ali će se u toj realizaciji često konzultirati s drugima kako bi došli do objektivnog rješenja, jer personalizacija prostora nije prioritet.

Boje i oblici

Nedostatak identiteta prostora neki singl-muškarci popravljaju izlaganjem svojih kolekcija minijatura automobila, fotografija ili drugih predmeta koje prikupljaju, što daje šarm prostoru. Linije namještaja i samog prostora redovito su pravilne – pravokutne, bez posebnih naglasaka. Prostor je uglavnom korektan i vrlo lak za transformaciju, osobito kada sigl-muškarac izgubi taj status i prepusti svojoj ljepšoj polovici da unese dio sebe u prostor.

Uređenje doma za singl-osobe je u osnovi jednostavnije od uređenja doma za dvije osobe ili cijelu obitelj. S obzirom na to da je takav status najčešće samo prolazan, iskoristite ga, bilo kojem spolu pripadate, da si ispunite sve želje koje će kasnije postati predmetom kompromisa. Stil uređenja, boje, oblici – učinite sve prema svojoj osobnosti. Kreativni red ili nered, sklad ili nesklad, koji samo vi razumijete, neka postanu dio interijera vašeg doma. Uživajte u slobodi opremanja svog životnog prostora i izazovima koje ono donosi...

Monika Galović ROLICH, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana